Hülyéskedik a csecsen atyaúristen az amerikai külügyminiszterrel, közben meg golyószórókkal pózolgat

2020. július 21. - 22:05 | Külföld

Ramzan Kadirov kedden meghívta az amerikai külügyminisztert csecsenföldi házába, hogy megvitassa vele az emberi jogok kérdését, miután az előző napon az amerikai külügyminisztériumban bejelentették, hogy a csecsen elnök az emberi jogok "durva megsértése" miatt nem kaphat beutazási vízumot az Egyesült Államokba.

Hülyéskedik a csecsen atyaúristen az amerikai külügyminiszterrel, közben meg golyószórókkal pózolgat
vk.com

Az orosz médiában több helyen is idézték

Kadirov szavait, aki ironikusan megjegyezte: annyira "megijedt" az új szankcióktól, hogy elvonult a hegyekben lévő szülőházába. Arra buzdította Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, utazzon el hozzá a gyönyörű hegyek között fekvő házába, s ott vitassanak meg néhány kérdést,

például azt, hogy ki milyen jogokat sért meg. Szavait az "Alláhu Akhbar" felkiáltással zárta.

Hétfőn egyébként Kadirov fotót tett közzé, amelyen ő maga látható mindkét kezében egy-egy golyószóróval, a kép alatt pedig ez a felirat: "Felvesszük a harcot. A java csak ezután következik!".

Washington hétfőn közölte a Kadirov elleni újabb szankciót, jelezve, hogy nem ad többé beutazó vízumot neki az Egyesült Államokba. A minisztérium közleménye szerint a kaukázusi Csecsenföldet irányító Ramzan Kadirov "durván megsértette" az emberi jogokat a hazájában.

A közlemény kiemelte, hogy az amerikai kormányzatnak "nagyszámú, hitelt érdemlő információ áll rendelkezésre arról, hogy Ramzan Kadirov több mint tíz év óta felelős az emberi jogok durva megsértéséért, köztük kínzásokért és törvénytelen kivégzésekért". Ezért az amerikai kormányzat a jövőben nem ad beutazó vízumot sem Kadirovnak, sem egyetlen családtagjának.

A 43 éves Kadirov azt követően került hatalomra, hogy 2004-ben egy bombamerényletben életét vesztette az édesapja, Ahmad Kadirov, aki addig Csecsenföld elnöke volt. Elemzők Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelállónak tartják Kadirovot, aki keményen fellépett a dzsihadisták és a Csecsenföld függetlenségét szorgalmazók ellen. Amerikai sajtójelentések szerint az elmúlt hónapokban több csecsen ellenzékit gyilkoltak meg Európában. Köztük volt például a 43 éves Mamihan Umarov, aki Bécsben élt, vagy a 44 éves Imran Alijev, akit az észak-franciaországi Lille városában késeltek halálra az idén januárban.

Csecsenföld a Kaukázusban, az Oroszországi Föderáció déli részénél fekszik. A Szovjetunió felbomlása után sokáig vitatott hovatartozású terület volt, a csecsenek két háborúban is megpróbálkoztak a függetlenség kivívásával, de sikertelenül. Az orosz hadsereg ugyan kivonult a területről, de a hatalmat Moszkva-barát erők uralják.

MTI