Hurrá! Nemsokára kártyával fizethetjük a helyszíni bírságot!

2016. november 22. - 11:57 | Belföld

A helyszíni bírság bankkártyás fizetésének bevezetésén dolgozik a szlovák rendőrség.

Hurrá! Nemsokára kártyával fizethetjük a helyszíni bírságot!
Forrás: RTVS - illusztráció

A rendőrség - a Posta Bankkal együttműködve - már több mint két éve, 2014 nyarától teszteli a bírságok bankkártyás befizetését. Akkor a vám- és az autópálya-rendőrség, valamint a Pozsony Megyei Rendőrkapitányság 20 egysége kapott hordozható terminált. 2014 decemberében újabb 30 terminált osztottak szét a megyei rendőrkapitányságok között, tavaly pedig további ötöt, így

a szlovák rendőrség jelenleg összesen 55 hordozható, bankkártyás terminállal rendelkezik.

A tervek szerint a jövőben a rendőrség minden egységénél kártyával is ki lehetne fizetni a helyszíni bírságot, ami azt jelenti, hogy

minden rendőrautóban lesz kártyás terminál, nem csak a közlekedsérendészeknél.

Az Autobild Martin Wäldl rendőrségi szóvivőtől megtudta, hogy a rendőrség október elején kérvényezte is a belügyminisztériumtól, hogy minden bírságolni képes rendőri egységet lásson el terminállal. A beszerzést minden bizonnyal meg kell pályáztatni, ez a pályázat azonban még nem került kiírásra - tehát egyelőre nem ismerjük az időpontot, hogy a tervek mikor valósulhatnak meg a gyakorlatban is.

Ideiglenes jogsibevonás

A jelenlegi törvények értelmében ha egy sofőrt közlekedési szabálysértés miatt megbírságolnak, és nincs nála elegendő készpénz, az intézkedő rendőr a bírság befizetéséig - de legfeljebb 15 napig - bevonhatja jogosítványát. Ekkor a sofőr egy olyan dokumentumot kap, melynek birtokában belföldön vezethet, de külföldön már nem. Amennyiben 15 napon belül a sofőr befizeti a bírságot, az ezt igazoló irat birtokában a rendőrségen átveheti jogosítványát.

Ha egy sofőrt nem a lakhelyén bírságolnak meg, akkor a sofőrnek joga van kérni a bírságoló rendőröktől, hogy jogosítványát a lakhelyéhez közeli rendőrkapitányságra postázzák, és a bírság befizetése után ott veheti majd át a hatóság által ideiglenesen bevont iratot.

A szóbeszéddel ellentétben az intézkedő rendőr nem köteles egy banki automatához kísérni a sofőrt, amennyiben az nem rendelkezik a bírság befizetéséhez elegendő készpénzzel. Figyelembe kell venni, hogy szolgálatteljesítés közben bármikor riaszthatják az adott rendőrt, így a saját mérlegelésén múlhat, hogy tesz-e ilyen szívességet a sofőrnek.

(para)