Hurrikán végzett pusztítást Floridában

2023. augusztus 30. - 19:51 | Külföld

Lakóházakat árasztott el, utakat tett járhatatlanná és százezreknél okozott áramkimaradásokat a Florida állam északi területei fölött áthaladó Idalia hurrikán, amelynek középpontja szerdán helyi idő szerint a déli órákban már Georgia állam felett járt.

Hurrikán végzett pusztítást Floridában
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Az Idalia szerda kora reggel 4-es erősségű hurrikánként, óránkénti 200 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel érte el Florida északnyugati részét, az úgynevezett Big Bend régiót, majd kis mértékben gyengülve haladt át az államon, jelentős csapadékkal.

A hurrikán a Tampa városától északra fekvő tengerparti vidéket több méter magasságú hullámokkal árasztotta el, házakat elöntve. A kötelező kitelepítésnek köszönhetően a legsúlyosabban érintett területeken nem voltak lakosok. Akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, azok közül több ezren húzták meg magukat a vihar elől a Vöröskereszt átmeneti szállásain a térségben.

A vihar miatt lezártak több hidat, aminek következtében számos tengerparti település, köztük St. Petersburg nehezen megközelíthetővé vált. A szárazföldi területen autópályák és autóutak váltak járhatatlanná az áradások és a kidőlt fák miatt.

Szerda délelőtt a hivatalos adatok szerint Floridában 275 ezer helyen volt áramkimaradás, míg Georgia államban 61 ezer fogyasztónál nem volt szolgáltatás. Volt olyan térség, ahol az áradások miatt a hatóságok elővigyázatosságból lekapcsolták hálózatot.

Florida fővárosában, Tallahassee-ban szintén kiterjedt volt az áramszünet a vihar miatt.

Floridában már meg is kezdték az Idalia utáni károk felmérését és a törmelék eltakarítását, de a kitelepített lakókat arra figyelmeztették, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba.

Közben az Idalia elérte Georgia állam déli részét is, ahol 2-es erősségű hurrikánként, fokozatosan gyengülve haladt északkeleti irányba, Dél-Karolina állam felé.

A Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség igazgatója szerdán arra szólította fel a két államban élőket, hogy legyenek elővigyázatosak, mert a viharral járó esőzések nyomán "katasztrofális hatású" árvizek alakulhatnak ki.

Az Idalia hurrikánt az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata "példátlan eseménynek" nevezte, ugyanis a meteorológiai feljegyzések kezdete, 1851 óta Florida északnyugati területeit nem érte ilyen nagy erejű, 3-as vagy 4-es fokozatú hurrikán. A viharzóna az idei hurrikánszezonban az első jelentős vihar volt Floridában, ahol tavaly szeptemberben az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, egyes tengerparti településeket szinte földig rombolva.

MTI