A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti

2020. szeptember 27. - 21:17 | Tech

Világviszonylatban a húsevő növények egynegyedét a kihalás fenyegeti - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti
Fotó: Pixabay - illusztráció

Ausztrál, brazil és német kutatók megvizsgálták az ismert húsevő növények 860 fajának természetvédelmi státuszát, és kutatásaik eredményét a Global Ecology and Conservation című folyóiratban tették közzé.

A húsevő növények különösen érzékenyen reagálnak az emberi beavatkozásra, mint amilyen a természetes élőhelyük elpusztítása vagy a környezetszennyezés, és a klímaváltozásra - ismertette a kutatást közleményében a müncheni Állami Botanikai Gyűjtemény.

A kutatás szerint világviszonylatban elsősorban a földek növekvő mezőgazdasági hasznosítása és beépítése jelenti a fő veszélyt a húsevő növényekre. Ráadásul ezek a növények tiszta és többnyire nedves helyekre vannak ráutalva, ezért különösképpen megsínylik a forró és száraz időszakokat.

A húsevő növények csak tápanyagban szegény talajon tudnak megélni, ezért problémát jelent nekik a földek nagyarányú túltrágyázása nitrogénnel, amely a gyárak, gépkocsik és agrárüzemek porából a levegőn keresztül jut el hozzájuk - mondta el Andreas Fleischmann botanikus.

A kihalás fenyegette húsevő növények közül a legtöbb Brazíliában található, a dél-amerikai országot Indonézia, Kuba, Thaiföld és Ausztrália követi a listán. Ezeket az országokat különleges felelősség terheli azért, hogy fennmaradjon e fajok változatossága a világban. Többnyire olyan fajokról van szó, amelyek csak kis területen honosak az egyes országokban - hívta fel a figyelmet Adam Cross, a Nyugat-Ausztráliai Curtin Egyetem kutatója.


(MTI)