Húsvét környékén kerülhet sorra a hétköznapi szlovákiai, aki beoltatná magát koronavírus ellen

2020. december 23. - 11:24 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium pontosította becslését azzal kapcsolatban, mikor kerülhetnek sorra azon a polgárok a koronavírus elleni oltásokat illetően, akik nem az egészségügyben dolgoznak, nem valamely rizikós társadalmi csoportba (pl. nyugdíjasok, betegek) tartoznak, vagy nem olyan ágazatban dogloznak, amely kulcsfontosságú az állam működését illetően (pl. energiaszolgáltatás.

Húsvét környékén kerülhet sorra a hétköznapi szlovákiai, aki beoltatná magát koronavírus ellen
Fotó: AP/SITA

A tárca szerint a hétköznapi szlovákiai, aki önkéntes alapon beoltatná magát a koronavírus-fertőzés ellen, valamikor húsvét tájékán kerülhet sorra- írja a SME. 2021-ben április 4-ére esik húsvétvasárnap.

Korábban már megírtuk, hogy szombaton érkezik az első, közel tízezres szállítmány a Pfizer/BioNTech vakcinájával, másnap pedig már megkapjatha az oltást az első szlovákiai páciens.

A minisztérium egyelőre nem árulta el, hogy ki lesz az első személy, aki beoltanak az országban, és azt sem, hogy erre hol kerül sor. A SME azonban a járványügyi bizottság két tagjára hivatkozva azt közölte, hogy valószínűleg egy 60 feletti személyről van szó, aki hosszú évek óta az egészségügyben dolgozik.

Zuzana Eliášová minisztériumi szóvivő közölte, hogy olyasvalakiről van szó, aki kapcsolatba kerül fertőzöttekkel és a saját szakterületén elismert személyiségnek számít.

Szlovákia összesen 17,4 millió vakcinát rendelt hat különböző gyártótól. A minisztérium nem tervezi, hogy lehetőséget ad az oltásra jelentkezőknek, hogy kiválaszthassák, melyik vakcinát szeretnék. Állításuk szerint viszont a megrendelt vakcinák hatékonysága és biztonságossága csaknem azonos. Az oltás önkéntes alapú és ingyenes lesz.

Az első körben az egészségügyben dolgozók, a szociális otthonok alkalmazottjai, illetve a létfontosságú infrastruktúrában dolgozók kaphatják majd meg. Másodikban következnek a szociális otthonok kliensei, a 65 év feletti páciensek és a krónikus betegek. A harmadik körben azok kaphatják majd meg az oltóanyagot, akik a fertőzés szempontjából nagy rizikónak vannak kitéve, a negyedikben pedig minden 18 év feletti állampolgár.

Eliášová közölte, hogy az oltásra majd a korona.gov.sk oldalon lehet jelentkezni konkrét időpontra és helyszínre.

Ez ugyanaz a portál, melyen ma a PCR-tesztelést rendelhetik meg azok, akik tünetekkel rendelkeznek. A minisztérium azt egyelőre nem részletezte, hogy mikortól válik lehetővé a jelentkezés.

(SME)