Húsvétkor kétszer annyi balesetet okoznak a részeg sofőrök, a fiatalok a legfelelőtlenebbek

Az év többi időszakához képest húsvétkor megnövekszik azoknak a baleseteknek a száma, amelyek az ittas vezetés számlájára írhatók.

Húsvétkor kétszer annyi balesetet okoznak a részeg sofőrök, a fiatalok a legfelelőtlenebbek
Illusztráció

Erről Ján Ignaták, a közlekedésrendészet igazgatóhelyettese számolt be a rendőrség húsvéti megelőző akciójával kapcsolatban.

„A húsvéti ünnepek alatt, ha valaki közlekedési balesetet okoz, és ezt követően megfújatjuk, a műszer minden ötödik sofőr szervezetében kimutatja az alkohol jelenlétét“ – nyilatkozta Ignaták, majd hozzátette: az év más időszakában átlagosan ez minden tizedik sofőr esetében fordul elő.

A közlekedésrendészet igazgatóhelyettese szerint húsvétkor főként a pénteki és a hétfői nap a legkritikusabb, de gyakran a maradványalkohol is problémát jelenthet. Az eddigi adatok szerint leggyakrabban azokat a fiatal sofőröket érik ittas vezetésen, akik öt évnél rövidebb ideig rendelkeznek jogosítvánnyal.

A rendőrség megelőző akciójával kapcsolatban Ignaták elmondta, hogy az ünnepek alatt Szlovákia minden járásában nagyobb valószínűséggel találkozhatnak majd az autósok rendőrökkel. A felelősségteljes sofőröket információs anyagokkal és légfrissítővel jutalmazzák meg, húsvéthétfőn pedig tojásokat is osztogatnak majd.

Jana Shepperd, a Szlovák Sör- és Komlógyártók Szövetségének (SZVPS) elnöke szerint van értelme a megelőzésnek, és bízik benne, hogy ezáltal kevesebb lesz a baleset.

A rendőrség húsvéti megelőző akciója már csütörtökön kezdetét vette és egészen keddig tart.


TASR/para