Húsz éves a párkányi Mária Valéria híd, három napon keresztül ünneplik

2021. szeptember 24. - 13:58 | Régió

A Mária Valéria hídról szóló dokumentumfilm vetítésével kezdődött az ünneplés a Párkányt a magyarországi Esztergommal összekötő híd átadásának 20. évfordulóján.

Húsz éves a párkányi Mária Valéria híd, három napon keresztül ünneplik

A háromnapos ünnepség keretében kiállításon láthatják az érdeklődők a híd újjáépítésével kapcsolatos dokumentumokat, megnézhetik a helyreállítási munkákról és az átadásról szóló filmet. Szombaton a hídon reggelizhetnek a résztvevők, lesz koszorúzás, népviseletes felvonulás a hídról a Duna parti sétányon át a sétálóutcáig, majd kezdődik a 20. Duna Menti Folklórfesztivál - tájékoztatott a városi hivatal.

A Feketeházy János tervei alapján épült hidat 1895. szeptember 28-án adták át. Mindkét világháborúban megrongálódott, 1944. december 26-án pedig felrobbantották. Ezután 57 évig csak két hídcsonk állt a folyó két partján. 2001. október 11-én adták át a felújított hidat. „Ma szinte naponta használják a hidat az emberek, jelentősen megkönnyíti a két ország közötti forgalmat, és az elmúlt 20 év során jó kapcsolatok alakultak ki a lakosok, a vállalkozások, az intézmények, az önkormányzatok és más közösségek vagy szervezetek között is. Azt mondanám, hogy az acélhíd mellett fokozatosan kiépítettük saját hídjainkat is" - mondta Eugen Szabó, Párkány polgármestere.

TASR