Húsz évet kapott Ausztriában Viliam Mišenka

2020. október 14. - 08:47 | Belföld

Húszéves szabadságvesztésre ítélték Ausztriában a szlovákiai maffiózót, Viliam Mišenkát, aki korábban 23 évet kapott a nagytapolcsányi Euromontban történt 2009-es robbantás miatt. A bazini Specializált Büntetőbíróság ítéletéhez képest tehát Mišenkának három évvel kevesebbet kell rács mögött töltenie.

Húsz évet kapott Ausztriában Viliam Mišenka
Fotó: TASR

Mišenkát július 2-án vette őrizetbe az osztrák rendőrség, a bíróság pedig először augusztus 19-én döntött büntetésének csökkentéséről. A 63 éves Mišenka fellebbezést nyújtott, be ezt viszont október 8-án elutasította a bíróság, és érvényben hagyta az ítéletet. Az osztrák törvények szerint a szlovák férfit 20 éves szabadságvesztés vagy életfogytiglan tartó börtönbüntetés fenyegette. Mišenkát így az előzetes letartóztatásból áthelyezték a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Mišenka 2018 márciusa óta volt szökésben, amikor a Legfelsőbb Bíróság bűnösnek találta a nagytapolcsányi Euromontban történt robbantás ügyében, amely során egy személy meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

A férfit 23 éves szabadságvesztésre ítélték, de nem jelent meg a bíróságon az ítélethirdetésnél. A rendőrség bejelentette, hogy Mišenka szökésben van, és európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Mišenka nem először próbált meglógni az igazságszolgáltatás elől: 2013-ban is szökésben volt, akkor viszont megtalálták Venezuelában, amely kiadta őt Szlovákiának.

Mivel kiderült, hogy Mišenkának osztrák állampolgársága van, a hatóságok nem adták őt ki Szlovákiának, hanem a saját büntetőtörvényük szerint eljárást indítottak ellene.


TASR/para