Húsz perc alatt eredményt mutató koronavírusteszt próbáját kezdték meg Nagy-Britanniában

2020. május 22. - 09:25 | Tech

Húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött Nagy-Britanniában.

Húsz perc alatt eredményt mutató koronavírusteszt próbáját kezdték meg Nagy-Britanniában
Fotó: Fr24 News English

Matt Hancock egészségügyi miniszter elmondta, a brit kormány több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, és ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik.

A szájból vett mintával működő húszperces teszt célja annak minden eddiginél gyorsabb megállapítása, hogy a vizsgált páciensek szervezetében a szűrés pillanatában jelen van-e a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus.

A koronavírus-szűrés jelenleg alkalmazott módszerével a mintákat laboratóriumokba kell küldeni, amelyekben többórás vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy a páciens fertőzött-e, és a vizsgálatnak alávetett emberek rendszerint napokkal később tudják meg az eredményt.

Az új szűrési módszerrel gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény.

Az antitestszűrés célja annak a megállapítása is, hogy ki esett már át koronavírus-fertőzésen, akár úgy, hogy erről nem is volt tudomása.

Hancock elmondta: két antitestszűrésre kidolgozott eszköz kapott kedvező értékelést az angliai közegészségügyi szolgálattól (PHE), és e termékeket már jóváhagyta a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA).

A brit kormány ennek nyomán több mint tízmillió antitestteszt szállítására kötött szerződést a két engedélyezett típus gyártójával, a svájci Roche és az amerikai Abbott Laboratories gyógyszeripari céggel.

Nagy-Britanniában eddig 2 064 329 koronavírusszűrést végeztek és 250 908 páciens lelete bizonyult pozitívnak.

A legutóbbi 24 órában 2615 új fertőzést szűrtek ki, és 338-an haltak meg a Covid-19 betegségben, így a brit halálos áldozatok száma 36 124.

MTI

Címkék: koronavírusteszt