Húszan adományoztak legdrágább kincsükből Pódafán

Véradást szervezett a Szlovák Vöröskereszt pódafai alapszervezete ma délelőtt a helyi kultúrházban.

Húszan adományoztak legdrágább kincsükből Pódafán
Fotók: a szerző - További felvételekért kattints!

Reggel nyolctól várták az önként jelentkezőket, akik szép sorban érkeztek is a helyszínre. A szervezők nagy odafigyeléssel gondoskodtak az összes véradó jólétéről. Gyümölcslé, víz, kávé, valamint keksz és szendvicskenyér várta őket. Ezen túl, miután megtörtént a véradás, mindenki kapott vitamint, mely a vértermelésüket segített helyreállítani. A vöröskereszt tagjai továbbá tollal és fényvisszaverő karkötővel ajándékozták meg az önkénteseket.

Az odaérkezőknek első körben egy kérdőívet kellett kitölteniük, majd vérmintát vettek tőlük, melyet kivizsgáltak. Amennyiben megfelelőek voltak az eredmények, már mehetett is az illető a nővérkékhez, akik levették a vért. A krónikus és autoimmun betegségek kizáró oknak számítanak.

Az allergia elleni gyógyszer, illetve a vérnyomástabletták azonban nem tiltják meg a véradást, csupán egyeztetni kell a szakorvossal, hogy mennyi ideig szükséges kihagyni azok szedését. Annak, aki egész évben szed allergiagyógyszert, a véradás előtt öt napig nem szabad bevennie azt. Aki csak időszakosan él a pirulákkal, annak azt tanácsolják, hogy a szezonon kívüli időszakban menjen vért adni, annak érdekében, hogy az allergiakezelése ne szakadjon meg. Az antibiotikumos kezelés és véradás közt három-négy hétnek kell eltelnie. A nők menstruáció alatt, az előtt és után egy hétig nem alkalmasak erre. Minderről Kissová Anita doktornő tájékoztatta portálunkat.

Pódafán második alkalommal került megszervezésre a véradás. Ezúttal 27-en érkeztek, közülük 7-en nem adhattak vért, ugyanis a vérképük valamilyen problémát mutatott.

„Nagy öröm számunkra, hogy már nem kell noszogatni az embereket. Önszántukból eljönnek, hogy segítsenek. Ezúttal nemcsak pódafaiak, de a környező falvakból is érkeztek hozzánk jó szándékú emberek. Sőt, magyarországiak egyaránt voltak itt. Járt nálunk ma egy trencséni származású pár, akik mint elmesélték, külföldről repültek ide. Egy beteg barátjuknak szerettek volna ilyen módon segíteni, akinek óriási szüksége van a vérre, s a mi akciónk volt a leghamarabbi, amelyen részt tudtak venni. Tehát ők úgy érkeztek, hogy tudták, kinek a nevére akarják íratni a vért. Sajnos azonban nem feleltek meg a kritériumoknak, így nem tudtunk vért venni tőlük, ellenben a barátjuknak felajánlottunk néhány egységnyit az összegyűltből” –fejtette ki Bogyai Martina, a helyi szervezet elnöke.

A véradáson észrevehetően több volt a fiatal, mint első alkalommal. 13 új véradó is megjelent, akik első ízben adományoztak legdrágább kincsükből, a vérükből. 

(SzC)