Húszezer sertést kell azonnal elaltatni egy barti farmon

2022. január 19. - 12:07 | Régió

Az afrikai sertéspestis rendkívül fertőző betegség a házisertéseknél, ha csak egyetlen pozitív egyedet is találnak, fel kell számolni az egész gazdaságot. Az érsekújvári járásbeli Bart egy farmján is megjelent, ezért mind a 20 ezer disznót el kell altatni.

Húszezer sertést kell azonnal elaltatni egy barti farmon
Forrás: TV JOJ

A barti farmon már napok óta zajlik a több mint százkilós disznók elaltatása – összesen 20 ezer állat jut erre a sorsra. Azt követően döntöttek így, hogy a múlt évi tömeges pusztulást követően a vizsgálatok kimutatták, hogy az afrikai sertéspestisről van szó.

Milan Dudáš, az Érsekújvári Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) igazgatója szerint naponta megközelítőleg 1500 disznót altat el az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet csapata. Az állatorvosok felügyelete alatt a fertőzött és az egészséges példányokkal is elektromos árammal végeznek.

A sertéspestis ugyanannak a tulajdonosnak a feledi (Jesenské – Rimaszombati járs) farmjáról került át Bartra kismalacok által. Az agresszív vírus vaddisznókkal való közvetlen érintkezés, tápanyag, emberek és autómozgás által terjed.

Dudáš szerint azzal, hogy elaltatják az összes sertést, gyakorlatilag megállítják a vírus terjedését. A két farmon több mint 40 ezer disznót kellett elaltatni, a kár elérheti a 400 ezer eurót.


(TV JOJ)