Húszmillió euróért kelt el egy focimeccs ihlette festmény

Húszmillió eurós rekordáron kelt el egy párizsi árverésen Nicolas de Staël (1914-1955) orosz származású francia absztrakt festő Parc de Princes című monumentális festménye, amelyet egy nemzetek közötti válogatott labdarúgó-mérkőzés ihletett.

Húszmillió euróért kelt el egy focimeccs ihlette festmény
Fotó: Le Parisien

Az 1952-ben keletkezett, 3-szor 2,5 méteres absztrakt kép először került a piacra.

Nicolas de Staël 1952 márciusában megnézte a Parc des Princes párizsi stadionban a Franciaország-Svédország barátságos labdarúgó-mérkőzést, az esti, villanyfényes meccs után a műtermébe ment, egész éjjel vázlatokat készített, amelyek alapján a következő néhány napban intenzív munkával megfestette Parc des Princes című, 15 képből álló sorozatát.

A vásznak egy részén felismerhetők a reflektorok által megvilágított, színes mezekben játszó játékosok alakjai, a képek másik része viszont gyakorlatilag a teljes absztrakcióig jut el. Ez utóbbiak közé tartozik a sorozat legnagyobb méretű, most elárverezett darabja, amely máig a család birtokában maradt.

A képet elárverező Christie's aukciósház 18-25 millió euróra becsülte a leütési árat.

Az aukciósház szerint a festmény „Nicolas de Staël művészetének csúcsát képezi, és döntő pillanatot jelent a második világháború utáni nyugati művészetben”.

MTI