Huszonegy év börtön után mentettek fel nemi erőszak vádja alól egy férfit

2022. december 15. - 21:21 | Külföld

Csaknem huszonegy év börtön után mentettek fel Norvégiában nemi erőszak vádja alól egy 43 éves férfit a skandináv ország történetének egyik legnagyobb igazságszolgáltatási tévedésével kapcsolatos ügyben.

Huszonegy év börtön után mentettek fel nemi erőszak vádja alól egy férfit
Illusztráció -TASR

Viggo Kristiansent csütörtökön tisztázta a bíróság azon vád alól, miszerint 2000-ben megerőszakolt és megölt egy nyolc- és egy tízéves kislányt. A norvég férfi így 21 évet töltött ártatlanul börtönben - ismertette Tonje Vang, az illetékes oslói fellebbviteli törvényszék bírája. A döntés jogerős.

"Huszonegy éven át minden másodpercet, percet, órát, napot, hetet, hónapot, évet végig szenvedtem" - olvasható Kristiansen levelében, amelyet védője olvasott fel az ítélethirdetést követően. A férfi úgy fogalmazott, hogy szenvedése nem fogható ahhoz, amit a gyermekek hozzátartozói éltek meg. Most pedig békét és nyugalmat kér, hogy új életet kezdhessen. "Ma kezdődik életem maradék része" - tette hozzá.

Kristiansent 2002-ben ítélték el gyilkosságért 21 év börtönre, bár folyton ártatlanságát bizonygatta. Az ügyet 2021-ben göngyölítették ismét föl, s a DNS-minták nem tudták kapcsolatba hozni a férfit sem a bűncselekményekkel, sem a tetthellyel a Kristiansand városában található Baneheia üdülőrégióban. Ugyanakkor egy másik, vele együtt elítélt férfihoz kapcsolható nyomokat fedeztek fel a kislányokon.

mti/para