Huszonkét amerikai híresség és szervezet kapott kitüntetést Joe Bidentől (FOTÓK)

2023. március 22. - 16:56 | Kultúra

Huszonkét amerikai híresség, köztük Bruce Springsteen énekes és Vera Wang divattervező, valamint szervezet kapott kitüntetést Joe Biden amerikai elnöktől kedden a Fehér Házban.

Huszonkét amerikai híresség és szervezet kapott kitüntetést Joe Bidentől (FOTÓK)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A National Humanities Medal és National Medal of Arts 2021-es díjazottjai a koronavírus-járvány miatt jelentős késéssel vehették át az elismerést.

A National Medal of Arts az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetése, amelyet 1984-ben alapított az amerikai kongresszus. A díjat az amerikai táncművészet, képzőművészet, divat és zeneművészet jeles képviselői kapják.

A 2021-es kitüntetettek között van Judith Francisca Baca festő, aktivista és kutató, José Feliciano énekes, Mindy Kaling színésznő, Gladys Knight énekesnő, Julia Louis-Dreyfus színésznő, Antonio Martorell-Cardona festőművész, Joan Shigekawa producer, Bruce Springsteen énekes, Vera Wang divattervező, valamint a Billie Holiday Színház és az International Association of Blacks in Dance nevű csoport.

A National Humanities Medal a bölcsészettudományok terén odaítélt legmagasabb amerikai állami kitüntetés. A díj 1988 óta létezik, de 1997 előtt a Charles Frankel-díj nevet viselte.

2021-ben Richard Blanco költőt, Johnnetta Betsch Cole antropológust, Earl Lewis társadalomtörténészt, Henrietta Mann akadémikust, Bryan Stevensont, a szegények ügyvédjét, Ann Patchett, Amy Tan, Tara Westover, Walter Isaacson és Colson Whitehead írókat, valamint a Native America Calling nevű rádióműsort díjazták.

Az ünnepélyes átadón Biden leszögezte: a kitüntetettek mindegyike jobb hellyé tette az országot.