Huszonkét tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjainál

2018. március 18. - 19:33 | Tech

Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják - közölték szombaton a térség Nemzeti Parkjának illetékesei. 

Huszonkét tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjainál
A Galápagos-szigetek (Fotó: AFP)

A tengeri áramlatok a szemetet Közép- és Dél-Amerikából, de Ázsiából is egészen a szigetekig szállítják.

A közigazgatásilag Ecuadorhoz tartozó, csendes-óceáni Galápagos-szigeteken fekvő Nemzeti Parkot 1959-ben alapították. A szigetcsoport szárazföldi területének 97 százaléka különleges védelem alatt áll. A szigeteken számos olyan faj él, amely a világon máshol nem található, közük óriásteknősök és a pingvinek. A Nemzeti Park 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A térségben élő fajok védelmét szigorú szabályok biztosítják. Ecuador korlátozza a látogatók számát, a négy lakott szigeten csak 26 ezer ember él. Az építkezés erősen korlátozott, előnyben részesítik a megújuló energiákat, a műanyag zacskók használata tilos.

A szigetek körüli tengeri rezervátum 138 ezer négyzetkilométeren terül el. Egy 38 ezer négyzetkilométernyi védett területen minden halászat tilos.


MTI/para