Huszonkilencen meghaltak egy kettős pokolgépes merényletben

Kettős pokolgépes merényletet követtek el hétfőn az afgán főváros, Kabul központjában, huszonkilencen meghaltak, legkevesebb 49-en megsebesültek - közölte az egészségügyi minisztérium.

Korábban a hatóságok 21 halottról és 27 sebesültről adtak tájékoztatást. A terrorcselekmény a titkosszolgálatok épületeinek közelében, a vidékfejlesztési és lakásügyi minisztériumtól nem messze történt. Egy öngyilkos támadó felrobbantott egy pokolgépet, amikor a minisztériumokba a reggeli munkakezdéskor tisztviselők érkeztek. 

Később a helyszínen összegyűlt emberek, köztük újságírók csoportjához lépett egy másik gyalogos merénylő, aki szintén működésbe hozott egy robbanószerkezetet. Nyolc újságíró meghalt, köztük az AFP francia hírügynökség helyi fotósa. 

Davúd Amin kabuli rendőrfőnök arról számolt be, hogy a támadás körzetében külföldiek irodái is vannak. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet órákkal később magára vállalta a terrorcselekmény elkövetését.

A tálibok szerdán indították idei tavaszi offenzívájukat, amelynek célja helyreállítani korábbi hatalmukat és bevezetni az iszlám törvénykezést Afganisztánban. Azóta az ország számos pontján voltak támadások.

Az év eleje óta emberek százai haltak meg terrormerényletekben, főként Kabulban, annak ellenére, hogy Asraf Gáni afgán elnök februárban feltételek nélküli béketárgyalások megkezdésére tett ajánlatot a lázadóknak.

MTI/para