Huszonnyolcan életüket vesztették két törökországi lavinában

2020. február 5. - 14:57 | Külföld

Huszonnyolcra emelkedett a Törökország keleti részén bekövetkezett két lavina halálos áldozatainak száma, sokan a hó alatt rekedtek.

Huszonnyolcan életüket vesztették két törökországi lavinában
Fotók: duvarenglish.com

Az első hóomlás kedden késő este egy országúton történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray körzetben. A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten életüket vesztették, a kisbusz sofőrje és hat utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek.

A második lavina az eltűnteket kereső mintegy 300 fős mentőegység 23 tagjának életét követelte, nyolc csendőrét, három faluőrét, három tűzoltóét és kilenc önkéntesét.

A túlélők utáni kutatásban a katasztrófavédelem (AFAD), a török Országos Mentőszolgálat (UMKE), a tűzoltóság, a csendőrség és számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat sűrű köd, erős hóesés és szél is akadályozza.

A török belügyminisztérium előzőleg arról számolt be, hogy 10-15 ember rekedhetett a hó alatt, a mentőszolgálat 30 tagját viszont sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik.

A kimentettek közül kilenc embernek súlyos az állapota, és nem tudják, pontosan hányan maradtak még a hó alatt.

A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavinát követően érkezett a helyszínre.

MTI

Címkék: lavina, törökország