Huszonöt éves lett Janus, a kétfejű teknős

2022. szeptember 3. - 19:54 | Tech

Huszonöt éves lett vasárnap Janus, a Genfi Természettudományi Múzeumban született és ma is ott élő kétfejű teknős.

Huszonöt éves lett Janus, a kétfejű teknős
Fotó: wikiwand.com

Negyedszázados születésnapja alkalmából egy fogkefével mosták le a svájci intézményben, ahol amúgy Janust minden nap megfürdetik, rendszeresen megmasszírozzák, speciális étrenddel kényeztetik és UV-fénnyel sugározzák be, hogy páncélja erős és szilárd maradjon.

Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort az állat, mert hely hiányában nem tudná mindkét fejét a páncélja alá húzni védekezésül. Fogságban azonban a múzeum kabalájaként és a látogatók kedvenceként a torzszülött teknőst nagyon is elkényeztetik, és általános állapotát folyamatosan ellenőrzik.

A gondozók szerint a hüllő két fejének (agyának) önálló személyisége van, a jobboldali dominánsabb, míg a másik engedékenyebb. Ha a teknős két énje nem tud kiegyezni egymással és az ellentétes irányú mozgás következtében például a hátára dől, a gondozók helyezik vissza a hasára, mivel önerejéből csak nehezen képes erre.

Janus, akit a gyakran kétarcúként ábrázolt római istenségről neveztek el, a genfi múzeum keltetőgépében kelt ki egy tojásból 1997. szeptember 3-án.

mti/para