Ian McKellen és Andrew Scott a brit színházi világ legrangosabb elismerésében részesült

2020. október 26. - 10:08 | Kultúra

Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán, amelyet a pandémia miatt fél évvel később, előre felvett és online, valamint a brit tévében közvetített műsorban láthatott a közönség.

Ian McKellen és Andrew Scott a brit színházi világ legrangosabb elismerésében részesült
Ian McKellen (Fotó: AP)

A brit színházak a koronavírus-járvány miatt márciusban bezártak, ezért a színházi, opera és tánc kategóriák díjainak tavaszi gáláját el kellett halasztani. A legtöbb színház azóta is zárva tart a szigetországban.

A legjobb színész díját Andrew Scott kapta Noel Coward Present Laughter című darabjában nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő trófeáját Sharon D. Clarke-nak ítélték oda Arthur Miller Az ügynök halála című darabjában nyújtott játékáért.

A rendezői díjat Marianne Elliott és Miranda Cromwell vitte el Az ügynök halála színpadra állításáért, amelyben a Loman család tagjainak fontos szerepeit fekete színészekre osztották.

A 80 éves Ian McKellen egyszemélyes előadását, amelyet még a pandémia előtt születésnapja alkalmából adott elő Anglia-szerte, és amellyel helyi színházak számára gyűjtött támogatást, különdíjjal jutalmazták. Így a színész már hetedszer nyerte el az Olivier-díjat.

A koreográfus Matthew Bourne kilencedszer kapta meg a díjat, amivel rekorder lett. Ezúttal munkatársával, Stephen Mearsszel vehette át a trófeát a Mary Poppins című musical koreogáfiájáért.

A legjobb új darab díját Tom Stoppard Leopoldstadt című színműve kapta, amely egy bécsi zsidó család történetén keresztül ábrázolta a holokausztot. A musicalek közül a Dear Evan Hansen című produkciónak jutott a trófea.

A drámafelújítások sorából Jamie Lloyd Cyrano de Bergerac-rendezése emelkedett ki, amelynek főszerepét James McAvoy játszotta. A musicalfelújítások közül Trevor Nunn Hegedűs a háztetőn című produkciója lett a díjazott.

Az Andrew Lloyd Webber musicaljeinek dalszövegeit író Don Black hatévtizedes pályafutását Olivier-életműdíjjal jutalmazták a műsorban. A díjat Károly herceg felesége, Kamilla hercegnő adta át, akinek közreműködését kedden előre vették fel a londoni Palladium színházban. Cornwall hercegnője Black életművét méltatva arról beszélt, hogy "csodálatos sorai már az életünk részévé váltak". Egyúttal kitartásra bíztatta a színházban dolgozókat.

A brit színpadok legragosabb elismerésének számító Laurence Olivier-díjat, amelyet a legendás színészről neveztek el, 1976-ban alapították.

Nagy-Britanniában júniusban lazítottak a karanténkorlátozásokon, de a koronavírus-járvány terjedését szigorú szabályokkal próbálják megakadályozni. Néhány színház augusztus közepén kinyitott ugyan és csökkentett nézőszámmal tartott előadásokat, de a legtöbb továbbra is zárva tart, és megpróbálja a kormány által nyújtott rendkívüli támogatásból átvészelni ezt a válságos időszakot.

A ceremónia szervezői bejelentették, hogy a következő díjátadót valószínűleg 2022-ben rendezik meg, mivel idén nagyon kevés előadás született.

(MTI)

Címkék: Ian McKellen