Ide-oda forgatott szavak: ki működött együtt a maffiával?

2018. március 5. - 15:29 | Belföld

Lucia Ďuriš Nicholsonová elhatárolódik attól az állítástól, hogy Gabriela Matečná földművelésügyi minisztert kapcsolatba hozta volna az olasz maffiával, a nemzetiek tárcavezetője ezt másképpen látja, és bocsánatkérést vár az SaS képviselőjétől.

Ide-oda forgatott szavak: ki működött együtt a maffiával?
Fotó: tasr

Ilyen maffiás vád az SNS miniszterével kapcsolatban sohasem hangzott el – jelentette ki Katarína Svrčeková, az ellenzéki párt szóvivője Matečná hétfői sajtótájékoztatójára reagálva. A szóvivő szerint a tárca vezetője kiforgatta Nicholsonová szavait. Ehelyett inkább átfogó ellenőrzést kellene indítványoznia a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél (PPA) és a Szlovák Földalapnál (SPF) is. Ez utóbbinak Matečná volt a vezérigazgatója akkor, amikor az olaszok hatalmas földterületeket vettek bérbe Kelet-Szlovákiában azzal a céllal, hogy támogatásokat szerezzenek általuk – áll a párt állásfoglalásában.

Matečnának az SaS szerint együtt kell működnie a bűnüldöző szervekkel, és az Európai Bizottság ellenőrző egységével is, amely egy mélyreható átvilágítást folytat a PPA-nál, mert ez az egyedüli módja, hogy fény derüljön az igazságra. „Tény, hogy Matečná aláírta a bérleti szerződések kiegészítéseit, és emiatt az olaszok ma több száz hektár földdel rendelkezhetnek. Ha Matečná az SPF vezetőjeként nem tudott a bérlők olasz maffiához kötődő tevékenységéről, forduljon a bűnüldöző szervekhez, amelyek nem figyelmeztették rá, kiknek ad bérbe földet Kelet-Szlovákiában” – tette hozzá a szóvivő.

Matečná bocsánatkérést vár Nicholsonovától, a parlament alelnökétől pénteki kijelentései miatt, melyek szerint Matečná a Földalap igazgatójaként kapcsolatban állhatott az egyik kelet-szlovákiai olasz vállalkozócsoporttal. Ha Nicholsonová nem kér bocsánatot, a miniszter „további lépéseket fontolgat” – jelentette ki.
„A kijelentéseit arról, hogy közöm lenne a szervezett bűnözéshez, nemcsak a személyem ellen, hanem a családom és az SNS ellen intézett támadásnak tekintem, mely pártnak a jelöltje vagyok. Egész életemben becsületesen dolgoztam, és profi vagyok a szakterületemen. Soha nem kerültem semmilyen kapcsolatba semmiféle maffiával” – jelentette ki Matečná, aki hangsúlyozta: Nicholsonová összes vádja hamis.

tasr