Idén a Csallóközben lehet a legforróbb a nyár, és a viharok sem kímélnek majd minket

2022. április 23. - 09:48 | Régió

A világ vezető meteorológusai közzétették az idei nyárra vonatkozó hosszútávú előrejelzéseiket.

Idén a Csallóközben lehet a legforróbb a nyár, és a viharok sem kímélnek majd minket

Ahogy az a szlovák iMeteo.sk összefoglalójában olvasható, a Föld északi féltekén az idei nyarat várhatóan a néhány évente visszatérő La Nina nevű légköri jelenség fogja meghatározni.


A La Nina (jelentése: Kislány) egy olyan meteorológiai jelenség, mely 3-5°C-os vízfelszín-hőmérséklet csökkenést eredményez a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részein. A jelenség következménye, hogy szélsőséges regionális időjárási események alakulnak ki nem csak a csendes-óceáni térségben, hanem távolabb fekvő területeken is. Van ahol rendkívüli szárazság, máshol a megszokottnál nagyobb mennyiségű csapadék figyelhető meg.

Forrás: met.hu


Bár semmilyen hosszútávú előrejelzést nem lehet szentírásként kezelni, az ECMFW elnevezésű, legmegbízhatóbb előrejelzési modell is a La Nina hatásával számol.

Június, július, augusztus

Az ECMFW-előrejelzés szerint Európában a szokásosnál melegebb nyárral kell számolnunk. Ez alól csupán a kontinenst északi része képez majd kivételt.

Szlovákiában az egész nyári időszak folyamán várhatóan átlagosan 1 °C-al lesz magasabb a hőmérséklet a megszokottnál. A melegebb időt száraz időjárás kísérheti, kevesebb lesz a csapadék, és Európa legnagyobb részén - Szlovákiát is beleértve - viszonylagos szárazságra lehet számítani.

A Met-Office nevű társaság előrejelzése nagyon hasonlít az ECMFW modelljére. Jelentésükben szintén az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárral számolnak.

A Met-Office egy térképet is közzétett, amelyben Magyarország egy részét, valamint Délnyugat-Szlovákiát - a Csallóközzel együtt - azon területek közé sorolta, ahol a legmagasabbra szökik majd a hőmérséklet a megszokott értékekhez képest. A pirossal jelölt területeken az átlaghoz mérve több mint két fokkal lehet melegebb az idei nyár:

A különböző "jóslatokban" nemcsak a szokásosnál melegebb és szárazabb idő előrejelzése a közös. Mindkét modell azzal számol, hogy intenzív viharszezon áll Európa előtt, és az összes nyári csapadék jelentős részét az erős záporok során fogjuk megkapni.

A forróság és a szárazság jelentős problémát jelent a mezőgazdasági területeken - ilyen a Csallóköz is. A téli hónapokban az alföldeken hó nem, csak eső esik, amely bár felszívódik a talajban, de a meleg és szeles idő miatt gyorsan elpárolog. A Duna menti síkság nagy részén a szakemberek szerint jelenleg kb. 60 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből a telítettséghez képest.

Mikor jön a nyár?

Akik a nyári időt szeretik, biztosan örülnek annak, hogy Szlovákiában már a jövő hét folyamán 20 fok fölé emelkedik majd a nappali hőmérséklet, sőt, a legmelegebb helyeken akár 25 fokot is mutathat a hőmérő. A meleggel ugyanakkor a viharszezon is beköszönt, és már a jövő héten ízelítőt kaphatunk abból, ami a nyár folymán valószínűleg rendszeresen várni fog ránk.

A meteorológusok végül figyelmeztetnek arra is, hogy bár az időjárási trendeket meg lehet jósolni, igazán pontos és megbízható meteorológiai előrejelzést csupán három-négy napra előre lehet készíteni.

(parameter/imeteo.sk)