Idén eggyel több ünnepnapunk lesz, de nem biztos, hogy az üzletesek szabadot kapnak

2018. szeptember 21. - 11:04 | Belföld

Az üzlettulajdonosok szabad kezet kapnak abban, hogy érvénybe lépjen-e a boltzár az idei egyszeri államünnepen.

Idén eggyel több ünnepnapunk lesz, de nem biztos, hogy az üzletesek szabadot kapnak
Illusztráció

Idén kivételesen eggyel több államünnepünk lesz, a parlament ugyanis szeptember közepén úgy döntött, hogy egyszeri államünneppé nyilvánítja október 30-át. Ekkor lesz pontosan száz éve, hogy 1918. október 30-án, Túrócszentmártonban (Turčiansky Sv. Martin) elfogadták a szlovák nemzet deklarációját.

A rendkívüli államünnepünk keddre esik, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a boltok is zárva tartanak.

Ján Richter munkaügyi miniszter csütörtökön megerősítette, az üzlettulajdonosok szabad kezet kapnak abban, hogy bezárják-e üzleteiket október 30-án.

Az üzletesek egészen csütörtökig nem láttak tisztán ezzel kapcsolatban, az ünnepnapi boltzárra vonatkozó törvény ugyanis nem tesz említést az egyszeri ünnepnapokról.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a boltok 30-án is nyitva maradhatnak, ha az üzemeltető úgy dönt.

A parlament szeptember 12-én döntött arról, hogy egyszeri államünnepé nyilvánítja az idei október 30-át. A javaslatot 96 képviselő támogatta.

A deklarációval a szlovák nemzet akkori képviselői a nemzetek önrendelkezési joga és az önálló cseh-szlovák állam megalakulása mellett foglaltak állást.

Az egyszeri államünneppel kapcsolatos javaslattal korábban nem értett egyet az SNS. A párt osztotta a munkáltatók aggodalmát, mely szerint ezzel a lépéssel precedenst teremtenek. „Nem látunk okot arra, hogy ilyen rendkívüli ünnepnapok a jövőben is előforduljanak” – közölte a párt. Végül azonban a nemzetiek is támogatták a törvény elfogadását.


(tvnoviny.sk/para)