Idén először postai úton választják meg a „kisebbségi parlament” új tagjait

2021. június 7. - 16:37 | Belföld

Június 17-ig jelezhetik a kisebbségi szervezetek, hogy kiket jelölnek a kormány kisebbségi Tanácsába, és azt is, hogy kit bíznak meg a választással. A Kisebbségi Bizottság tagjait idén először postai úton választják meg, a tervek szerint július 8-ig, a levélszavazatokat július 9-én számolják össze.

Idén először postai úton választják meg a „kisebbségi parlament” új tagjait

Új tagokat választanak június végén, július elején a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságába, amely a szlovák kormány tanácsadó szerveként működik. A választást Bukovszky László (Híd) az elnöki posztot betöltő kisebbségi ügyi kormánybiztos hirdette meg.

A nemzeti kisebbségek szervezetei június 17-ig jelölhetnek választót, és tehetik meg javaslataikat a kisebbségi tanács rendes és póttagjaira. A magyar szervezetek képviselői 5 tagot és 5 póttagot jelölhetnek és választhatnak a tanácsba.

A korábbi választáshoz képest egyszerűbb lesz a választással megbízott képviselő és a jelöltek regisztrálása is: nem kell erkölcsi bizonyítvány és a kisebbségi szervezetnek nem kell beküldenie azokat a dokumentumait sem, amelyek szerepelnek a civil szervezetek regiszterében. A pályázati felhívás elolvasható itt.

A június 17-ig regisztrált választók levélben kapják meg szavazólapokat a válaszborítékkal együtt, amit július 8-ig kell eljuttatniuk a kormányhivatalba.

„Idén először zajlik majd a választás postán, így a megbízott választóknak nem kell az egész országból csak a szavazás miatt Pozsonyba látogatniuk” - tájékoztatta a Paramétert a kisebbségi ügyi biztos hivatala.

A szavazatokat július 9-én, közjegyző jelenlétében számolják össze, és legkésőbb 5 napon belül a kisebbségi ügyi biztos nyilvánosságra hozza saját honlapján az eredményt.

- para -