Idén érettségizel? Akár 9 ezer eurós ösztöndíjra is pályázhatsz, ha hazai egyetemen tanulsz tovább

2022. május 5. - 16:58 | Belföld

Az oktatásügyi minisztérium a megújulási terv keretében szeretné motiválni a diákokat, hogy maradjanak itthon, és tanuljanak Szlovákiában.

Idén érettségizel? Akár 9 ezer eurós ösztöndíjra is pályázhatsz, ha hazai egyetemen tanulsz tovább
Fotó: TASR - illusztráció

Az idén érettségiző diákok az első évfolyam, akik pályázhatnak az ösztöndíjra, amelynek összértéke 9 ezer euró. A pályázat feltétele, hogy a tanuló hazai oktatási intézményben folytassa tanulmányait.

Idén 1400 diák kap majd ebből a célból ösztöndíjat. Erről Ľudovít Paulis oktatásügyi államtitkár tájékoztatott a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ösztöndíjas támogatás célja a hallgatók motiválása, hogy szlovákiai egyetemeken folytassák a tanulmányaikat. Paulis szerint a legfőbb cél az, hogy Szlovákiában maradjanak a tehetséges fiatalok.

Paulis elmondta, hogy a legtehetségesebb érettségizők közül ezren, a szociálisan hátrányos helyzetűek közül pedig négyszázan kapnak idén ösztöndíjat.

A diákok május 31-ig jelentkezhetnek a stipendia.portalvs.sk

Minden sikeres pályázó 3000 eurós ösztöndíjat kap egy tanévre az egyetemi tanulmányok első három évében. Az ösztöndíjakat havi 300 euró értékben közvetlenül az egyetem folyósítja a hallgatóknak. Emellett a diák által választott egyetem 2000 eurót kap évente – tájékoztatott Paulis.


(TASR)