Idén februárban 59 százalékkal nőtt az elhalálozások száma Szlovákiában, minden ötödik elhunyt 65 évnél fiatalabb volt

2021. április 13. - 10:39 | Belföld

2021 februárjában 59 százalékkal több személy vesztette életét az országban, mint az előző évek ugyanezen szakaszában – tájékoztatott kedden a Statisztikai Hivatal.

Idén februárban 59 százalékkal nőtt az elhalálozások száma Szlovákiában, minden ötödik elhunyt 65 évnél fiatalabb volt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A hivatal adatai szerint rekordról van szó. Minden ötödik elhunyt 65 évnél fiatalabb volt. A 64 év alatti halálozások teljes száma 43 százalékkal haladta meg az átlagot.

A rendkívül magas halálozási arány azt jelenti, hogy tíz százalékkal haladja meg a legerősebb influenzajárványok történelmi csúcsát.

Az adatokból kitűnik, hogy februárban hetente kétezer körül mozgott az elhalálozások száma Szlovákiában. A pandémia előtti időszakban ez 1000-1100 körül volt.

Az előzetes februári adatok 7555 halálesetről szólnak az egész hónapra vonatkozóan, ez a szám azonban még emelkedhet. Eddig átlagosan 4500 ember vesztette életét az előző évek februárjában. A hivatalos adatok szerint 2500 személy halálát okozták a koronavírus szövődményei az idei év második hónapjában.

Az elhalálozások számának növekedési dinamikája nagyon kis mértékben lassult, januárban elérte a 75 százalékot, tavaly decemberben pedig 60 százalék volt.

"Országos szinten a februári halálozási arány alacsonyabb volt, mint januárban, de csak kis mértékben. Nem kell azonban korai optimista következtetéseket levonni, meg kell várni a helyzet alakulását az elkövetkező hónapokban" - nyilatkozta az adatok kapcsán Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai főosztályának igazgatója.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a legrosszabb helyzet februárban a 65 és 74 év közötti nyugdíjasok kategóriájában volt. A halálozási arány növekedése ebben a korcsoportban lassult, de az ötéves átlaghoz képest így is csaknem kétszer annyi, 92 százalékkal több ember halt meg, mint az előző években.

Ami a 64 évnél fiatalabb korosztályt illeti, februárban 1625 személy hunyt el, míg az előző évek ugyanezen szakaszában általában 1100-1200 volt az elhalálozások száma ebben a korcsoportban. "Míg más korosztályokban az elhalálozás aránya februárban csökkent, addig a 65 év alatti személyek csoportjában ez a januári szinten maradt" - tette hozzá Podmanická.

A legrosszabb helyzet Nagyszombat, Nyitra és Kassa megyében volt.

Nagyszombat megyében több mint 90 százalékkal nőtt az elhalálozási arány februárban az utóbbi évek átlagához képest.

Nyitra megyében ez az arány 86,4, Kassa megyében pedig 78 százalék.

Besztercebánya és Pozsony megyében az elhalálozási arány mintegy 50 százalékkal nőtt. A legkisebb mértékben Zsolna megyében nőtt ez az arány, az előző évekhez képest mindössze 15 százalékkal.


(TASR/DenníkN)