Idén hétévi mélypontra lassul a világgazdaság növekedése, és ennél van rosszabb is

2019. október 1. - 18:12 | Külföld

Az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalációja miatt az idén várhatóan hétévi mélypontra lassul a világgazdaság növekedése, és jövőre még gyengébb globális teljesítmény várható - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott, lefelé módosított negyedéves globális előrejelzésében.

Idén hétévi mélypontra lassul a világgazdaság növekedése, és ennél van rosszabb is
Illusztráció

A nemzetközi hitelminősítő 36 oldalas tanulmányában közölte, hogy 2019 egészére 2,6 százalékos növekedést vár a világgazdaságban a tavaly mért 3,2 százalékos bővülés után.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy az általuk várt idei növekedés 2012, vagyis az euróövezeti adósságválság legintenzívebb időszaka óta a leglassabb lesz. A cég hangsúlyozza: a tavalyi évhez mért 0,6 százalékpontos éves összevetésű idei globális lassulás a legnagyobb mértékű lesz azóta, hogy a recessziós időszakot követő 2010-es megugrás után 2011-ben stabilizálódott a világgazdaság növekedési üteme.

A Fitch Ratings jövőre 2,5 százalékos globális növekedést vár. A cég közölte: az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre szóló új prognózisát egyaránt 0,2 százalékponttal rontotta a júniusban kiadott előző előrejelzéséhez képest.

MTI