Idén jelentősebben nő a szlovák, mint a magyar elsősök száma Komáromban

2019. április 23. - 18:50 | Régió

A szlovák-magyar határ menti városban idén jóval több lesz az elsős, mint tavaly, de csökken a különbség a magyar, illetve a szlovák iskolába íratott gyerekek száma között.

Idén jelentősebben nő a szlovák, mint a magyar elsősök száma Komáromban
Archív felvétel - Paraméter

A városháza illetékesétől megtudtuk, hogy idén összesen 193 leendő elsőst írattak az önkormányzat által fenntartott három magyar tannyelvű iskolába, ez a szám pedig tizeneggyel több, mint tavaly. Ezzel szemben a három szlovák iskolába a tavalyi 115-höz képest idén 28-cal több, 143 elsős kezdheti meg a tanévet. Noha ezek a számok még változhatnak, nagyságrendi eltérések már nem várhatóak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Marianum Egyházi Iskolaközpontban további 42 gyermek kezdheti meg a tanévet az ősztől.

„Minden iskolában néhány gyermek esetében a szülők kérvényezték az iskolalátogatás megkezdésének halasztását. Az iskolaigazgatók pszichológiai kivizsgálást követően hozzák majd meg döntésüket ez ügyekben, ahogy az esetleges nulladik osztályok nyitásáról is” – árulta el Kunyik Sylvia, a városháza médiareferense.

Érdekesség tehát, hogy ugyan idén nagy mértékben nő a komáromi városi alapiskolába íratott elsősök száma (a tavalyi 297 után idén 336), ennek a többletnek a bő kétharmadát a szlovák tannyelvű iskolák szólították meg. Ezzel megfordul az a tendencia, ami tavaly még érvényes volt: 2018-ban ugyanis még a magyar elsősök száma volt 20-szal magasabb az előző évhez képest (2017: 162), míg a szlovák elsősöké 10-zel kevesebb (2017: 125), pedig tavaly is 20-szal nőtt a beíratottak száma 2017-hez képest.

Egy szlovák és egy magyar tannyelvű alapiskola is akad, amelyek esetében jelentősnek mondható az elsősök számának növekedése 2018-hoz képest, ezek pedig a Határőr utcai (sztny), illetve az Eötvös utcai (mtny) alapiskolák. Előbbiben 24-gyel (31 => 55), utóbbiban 15-tel (51 => 66) több elsős lehet, mint tavaly.

Tartja a maximálisan felvehető elsősök számát a Munka utcai (mtny) alapiskola (66 – három osztály, tavaly 65), és közel volt ehhez a Jókai Mór MTNY Alapiskola is (61, tavaly 66), amely egyébként épp tavaly tudott még egy osztályt nyitni az azt megelőző évhez képest.

A szlovák tannyelvűek közül a Határőr utcai alapiskola, ugye, tarolt, enyhén nőtt a Rozmaring utcaiba íratottak (40 => 45) száma, míg a Komenský alapiskolának lényegében ugyanannyi elsőse lehet, mint 2018-ban (44 => 43).

Érdekes adat az is, hogy a beíratott gyermekek összlétszáma mintegy százzal meghaladja Komárom iskolaköteles korú gyermekeinek számát. „Ennek fő oka, hogy a környék településeiről is egyre nagyobb számban íratnak a szülők gyermekeket a város iskoláiba, elismerve ezzel az iskolák tehetséggondozó munkáját” – jegyezte meg a városi hivatal munkatársa.

(SzT)