Idén kétszer is emelkednek a nyugdíjak, augusztus elején kézbesítik a határozatot

2023. június 8. - 17:37 | Belföld

Júliustól ismét emelkednek az öregségi nyugdíjak, az arra jogosultak először augusztusban kapják meg az emelt összeget.

Idén kétszer is emelkednek a nyugdíjak, augusztus elején kézbesítik a határozatot
Fotó: Pixabay - illusztráció

Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője közölte, a nyugdíjban részesülők számára automatikusak átszámítják az nyugdíj összegét, az emelést nem kell kérvényezni. A határozatokat augusztus elején postázzák, az összeget pedig visszamenőleg, július 1-től számítva fizetik ki, függetlenül attól, hogy a határozatot mikor kézbesítik.

Idén tehát kétszer emelkedik a nyugdíj Szlovákiában: az első emelésre január elsején került sor a valorizáció keretében, akkor 11,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, július 1-jén pedig jön a második, 10,6 százalékos emelés.

Ez utóbbi a rendkívüli nyugdíjemelésnek felel meg. A rendkívüli valorizáció a társadalombiztosítási törvény módosításából adódik. Ez alapján, ha 2022. július 1. és 2023. március 31. között a nyugdíjas háztartások fogyasztói árának összesített havi emelkedése meghaladja az 5%-ot, akkor 2023. július 1-től emelkednek a nyugdíjak.

Július 1-től a minimálnyugdíj összege is emelkedik. A Szociális Biztosító a minimálnyugdíj összegét a júliusi rendkívüli valorizációt követően a nyugdíj összege alapján újraértékeli.


(pluska)