Idén a koronavírus-járvány jegyében zajlott a Porciunkula vásár Érsekújvárban (FOTÓK)

2021. augusztus 1. - 11:53 | Régió

Egy év kihagyás után idén újfent megrendezték a hagyományos Porciunkula vásárt Érsekújvárban.

Idén a koronavírus-járvány jegyében zajlott a Porciunkula vásár Érsekújvárban (FOTÓK)
Fotó: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints!

Az eseményt tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg, idén viszont már újfent összegyűlhettek az árusok Érsekújvárban. A járványügyi intézkedések miatt idén nem tartották meg a gulyásfőző versenyt, az árusok pedig ezúttal nem a főtéren, hanem a Majzon téren állíthatták fel standjaikat.

A kínálatból ezúttal sem hiányozhattak a szőnyegek, terítők, fonott kosarak vagy főzőkanalak. A gyerkőcök kedvükre válogathattak a játékok közül, de akár egy arcfestést csináltatva az ugrálóvárban vagy a hullámvasútban is bolondozhattak. Természetesen a kaja-pia sem maradhatott el: a libamájtól kezdve a kolbászon át a pecsenyéig és a kemencés lepényig szinte minden volt, mi szem-szájnak ingere.

Érsekújvárban az egyházi ünnepet megelőző vásári mulatság hagyománya a régmúltba nyúlik vissza. A Porciunkulát, vagyis Angyalos Boldogasszony ünnepét augusztus 1-jén és 2-án ünneplik a templomokban. A ferences rend számára ez az egyik legfontosabb egyházi ünnep. A szó eredete az Assisihez közeli Spoleto egyik terén található kápolna latin nevére (Portiuncula) vezethető vissza.


-para-