Idén majdnem 7 ezer embert öltek meg Szíriában, azaz csökken a tíz éve húzódó polgárháború áldozatainak száma

2020. december 31. - 18:55 | Külföld

Legalább 6817 embert öltek meg az idén Szíriában, így 2020-ban volt eddig a legalacsonyabb a csaknem tíz éve húzódó polgárháború halálos áldozatainak száma - közölte csütörtökön a fegyveres konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHD) nevű szervezet.

Idén majdnem 7 ezer embert öltek meg Szíriában, azaz csökken a tíz éve húzódó polgárháború áldozatainak száma
Illusztráció (wikipédia)

Az OSDH összesítése szerint a 6817 halott magában foglal 1528 civilt is, aki áldozatul esett az erőszaknak. A szervezet a vérontás leállítását szorgalmazó "nemzetközi követeléseknek" tulajdonította azt, hogy az idei évben kisebb volt a halálozások száma. Tavaly legalább tízezren haltak meg a harcokban, míg a legtöbb áldozat 2014-ben volt, amikor a dokumentált esetek száma meghaladta a 67 ezret.

Az utóbbi hónapokban összességében sikerült fenntartani a tűzszünetet Szíriai északnyugati részén a kormányerők és az iszlamisták, illetve ellenzéki fegyveresek kezén lévő területek között, miközben a figyelem a koronavírus-járvány feltartóztatására irányult. Ennek ellenére az erőszaknak nem szakadt vége a polgárháború sújtotta országban.

Az OSDH december elején közölte, hogy a konfliktus 2011-es kirobbanása óta legkevesebb 387 118 ember vesztette életét.

TASR