Idén már csak a leendő elsősök alig több mint felét íratták magyar alapiskolába Dunaszerdahelyen

2022. május 19. - 09:00 | Régió

Somorján évek óta szlovák elsősből van több, a 60-40%-os megoszlás a szlovák és magyar suliba íratott gyerekek között pedig idén sem változott.

Idén már csak a leendő elsősök alig több mint felét íratták magyar alapiskolába Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Dunaszerdahelyen az idei beiratkozási időszakban összesen 356 leendő elsőst írattak be szüleik valamelyik alapiskolába. Közülük 199-et magyar tannyelvűbe (55%), 157-et pedig szlovákba (45%).

Tavaly a beíratott elsősök száma gyakorlatilag ugyanekkora volt (357), megoszlásuk a magyar és szlovák alapiskolák között viszont 66-33%-os, tehát a leendő elsősök kétharmadát íratták magyar suliba – tudtuk meg Máhr Csabától, a városi hivatal közoktatási önálló alosztályának munkatársa által közölt adatokból.

Érdemes ehhez hozzátenni, hogy a tavalyi kétharmad-egyharmad arány fennmaradt szeptemberre is. A közölt adatok szerint ugyan a halasztásokból és egyéb indokokból (pl. kapacitásgondok miatt történt elutasítás) kifolyólag 281-re csökkent az első tanévüket ténylegesen elkezdő elsősök száma, 184-en valamelyik magyar, 97-en pedig szlovák alapsuliba járnak immár közel egy éve.

Ha konkrét iskolák adatait nézzük, idén áprilisban ismét a Jilemnický utcai szlovák alapsuliba íratták a legtöbb, egész pontosan 100 leendő elsőst, míg a két nagyobb magyar, a Szabó Gyula és a Vámbéry Ármin Alapiskolát egyaránt 85-85 diák és szülei választották.

Tavaly a Vámbéryre csaptak le a legtöbben (119), lévén hogy négy elsős osztályt indíthattak szeptemberben (végül összesen 92 elsőssel), idén a beíratottak száma viszont azért is lehet ennyivel alacsonyabb, mivel kapacitásgondok miatt csupán 3 elsős osztály nyitására van lehetőség. Egy éve még többet (94) írattak a Szabó Gyulába is, míg a mostanihoz képest kevesebbet (92) a Jilemnický utcaiba. Szeptemberben viszont 68, illetve 74 elsőssel kezdtek.

A két kisebbik alapiskolát illetően a Smetana ligeti szlovákot idén 57-en választották, ami jelentős emelkedés a tavalyi 27-hez képest (szeptemberben végül 23 elsőssel kezdtek), így a sor végére került a magyar tannyelvű Kodály Zoltán Alapiskola a maga 29 beíratottjával (24 elsős szeptemberben), noha ez magasabb, mint a tavaly ilyenkori adat (25).

Somorján egy picit más a helyzet, ott ugyanis már többéves tapasztalat, hogy az egyetlen szlovák alapsuliba, a Bél Mátyásba több diákot íratnak a szüleik, mint a két magyarba összesen.

Idén egyébként összességében csökkent a beíratott elsősök száma, a tavalyi 228-hoz képest csupán 181, ugyanakkor mint már fentebb említettük, az arány nem változott. 60%-ukat íratták szlovák tannyelvűbe, 40%-ukat magyarba.

Az adatokat Vajas István, a somorjai városi hivatal iskolaügyi főosztályának vezetője bocsátotta rendelkezésünkre.

Idén áprilisban 107 leendő elsős választotta a Bél Mátyás Alapiskolát (szlovák), 58 pedig a Corvin Mátyást (magyar), míg 16-ot írattak a tejfalui magyar suliba. A beíratott elsősök számának csökkenése leginkább a két nagyobb sulinál mutatkozott meg, a szlovákba ugyanis tavaly még 138-at írattak be (szeptemberben 125-en kezdtek), míg a magyarba 71-et (69), a telfajuiba alig valamivel többet, 19-et (18).

(SzT)