Idén már kilencen fulladtak vízbe Szlovákiában, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket

Az üdülőszezon megkezdésével a mentőorvosok figyelmeztetnek, hogy a vízparton töltve szabadidőnket nem árt, ha kellőképpen óvatosak vagyunk. 

Míg 2016 nyarán összesen 12 haláleset történt a vízpartok közelében, addig idén júniusban már kilenc személy fulladt vízbe országszerte.

„Júniusban 22-szer riasztották a mentőszolgálatot vízparti helyszínre, míg tavaly nyáron összesen 59 ilyen eset történt”

– tájékoztatott Boris Chmel, a mentősök szóvivője.

A szóvivő elmondása szerint fürdőzés előtt nem ajánlatos alkoholt fogyasztani, mivel legtöbbször éppen ez az oka a fulladásos eseteknek. Emellett felelőtlenségnek számít olyan vízbe ugrani, amelynek nem látni az alját – az ember ilyenkor akár végzetes sérülést is szenvedhet. A szóvivő szerint azonban ezeket a tanácsokat sokan nem veszik komolyan.

Segítségnyújtáskor a mentőszolgálat kiérkezéséig eltelő első percek a döntőek. Fontos, hogy a jelenlévők elsősegélyben részesítsék a rászorulót, míg a mentősök a helyszínre érnek.

„Egy fuldokló személy élete gyakran a jelenlévők éberségén, elsősegélynyújtásra való tettrekészségén múlik. A túlélés előfeltétele az újraélesztés azonnali megkezdése”

– mondta Chmel.

A szóvivő tájékoztatása szerint nyaranta legtöbbször gyerekek szorulnak a mentősök segítségére: a mentősöket naponta átlagban 25 gyermekkel kapcsolatos esethez riasztják. 

TASR/para