Idén már lesz körforgalom a sikabonyi temetőnél, de kutyafuttató és biciklis városi rendőrök is!

2019. június 26. - 09:13 | Régió

Jó pár éve csak ígérgetés történt, a beruházási tételek közül azonban mindig kikerült, mígnem a tavalyi helyhatósági választások előtt az új megyeelnök, Jozef Viskupič meg nem ígérte, hogy találnak rá pénzt. A most jóváhagyott városi költségvetési módosítások alapján a megépítésére pedig már tényleg számítani lehet.

Idén már lesz körforgalom a sikabonyi temetőnél, de kutyafuttató és biciklis városi rendőrök is!
A városi költségvetés több módosításáról döntött a testület - Fotók Cséfalvay Á. András (További felvételekért kattints!)
Kapcsolódó cikkek:
Névtelen bejelentő jelentette fel, megszüntetik az Iskolai Szolgáltatási Központot Dunaszerdahelyen
Legfeljebb 50 ezer euróba kerülhet Hájos Zoltán új szolgálati verdája

Az egyik legkorábbi cikkünk, amelyben már szóba került a Nagyabonyi út, a Kertész és a Czibók utca kereszteződésében megépítendő körforgalom, 2011-es, és olyan kontextusban írtunk róla, hogy abban az évben azt a VMK előtti tér rekonstrukciója során elkövetett hibák miatt kellett beáldozni.

Az elmúlt hetekben a városi tévében is említésre került, hogy zajlik a projekt engedélyeztetése, a keddi plénumon pedig Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi főosztályának vezetője jelezte, hogy bekerült ez a tétel.

A körforgalom városi és megyei közös beruházásból valósul meg, és idén 458 ezer euró van jóváhagyva erre a célra, amiből 250 ezer eurót téríthet a megye.

A költségvetés módosításának legnagyobb tétele az Iskolai Szolgáltató Központ megszüntetését érinti, ám itt tulajdonképpen a város csak egyik zsebéből rakja át a pénzt a másikba, mintegy 975 ezer eurót a megszűnő intézmény idei évre tervezett kiadásai közül átcsoportosítottak az önálló jogalanyisággal nem rendelkező óvodákkal kapcsolatos kiadásokhoz.

Nőnek viszont a város adóbevételei, és ezúttal nem úgy, hogy emelnék bizonyos tételeit. A költségvetésmódosítás indoklásában szerepel, hogy sikerült a városban behajtania egy nagyobb tételt, 105 ezer eurót a Prefa Rt.-től, mely az elmúlt évek során ezzel elmaradt.

Pápay Zoltán

Közel 700 ezer euróval nőnek a bevételi oldalon az oktatásügyre fordítandó dotációk, Pápay közlése szerint az alapján, ahogy a támogatást nyújtó szervek azt jelezték.

A kiadási oldalon szerepel a polgármesteri szolgálati autóra tervezett 50 ezer euró, a képviselők javadalmazásának új feltételeiről szóló határozati javaslat (amiről majd külön cikkben számolunk be a későbbiekben).

Egy időközben felfedezett statikai hiba több ráfordítást igényel a Karcsai úton tervezett közösségi központ rekonstrukciós munkálatainál. A közösségi központ létrehozásához a város a járási hivataltól megvásárolta az egykor polgári védelmi raktárként működő épületet, ám évekig vártak arra, hogy pályázat induljon, melynek keretén belül EU-s dotációt hívhatnak le a felújításra.

„Számunkra érthetetlen módon elkezdett az épület egyik része süllyedni, statikai problémák merültek fel” – emlékeztetett Hájos Zoltán. A rekonstrukció emiatt nem kezdődött el, ugyanis annak van egy olyan kitétele, hogy amennyiben elkezdik, mintegy 3 hónapon belül be is kell fejezni.

Ez a tény 47 ezer euróval, 239 ezerről 286 ezer euróra emeli a közösségi központra fordítandó összeget, a polgármester elmondása szerint azonban még így is átadhatják az idei év folyamán.

Néhány pontban a megvalósuló beruházásokról, kiadási tételekről:
- Kutyafuttatót létesítenek az Észak II-es lakótelepen, az SzNF téren, illetve egy kutyakiképző központot a gokartpálya mellett (29 ezer euró)
- Növekszik a Smetana ligeti és Kodály Zoltán Alapiskola ételkiadójára fordítandó költség (az eddigi 40 ezerről 50 ezerre)
- Két biciklit kap a városi rendőrség (900 euró)
- Nő a posta elé tervezett jelzőlámpás gyalogosátkelő költsége (21-ről 26 ezer euróra)
- Járda épül a kisudvarnoki úti temető mellett (10 helyett 15 ezer euró)
- Lakossági petíció alapján játszótér-áthelyezés a Szabó Gyula Alapiskolánál, illetve játszótérépítés (18 ezer euró)
- Forgalomlassító és zebra a Vámbéry alapiskolánál (2500 euró)
- Járdarekonstrukció a Fenyves lakótelepen (10 ezer euró)
- Tűzlépcső az Október utcai óvodához (20 ezer euró)
- Idén nem jön létre jelzőlámpás útkereszteződés Tesco melletti (-100 ezer euró)
- Idén már nem lesz az időseket és mozgássérülteket is segítő felvonó a városházán (-82 ezer euró)
- Nem újul meg a Jesenský utcai óvoda összekötő folyosója (-18 ezer euró)
- A Komenský utca és a Sport utca felújításának költségei a közbeszerzések alapján (-9 ezer euró)

(SzT)