Idén mintegy 2,7 százalékkal nő a globális szén-dioxid-kibocsátás

Az elmúlt hét év csekély mértékű növekedése után idén mintegy 2,7 százalékkal fog nőni az előző évhez képest a globális szén-dioxid-kibocsátás a fosszilis üzemanyagok használata miatt a Global Carbon Project (GCP) éves jelentése szerint.

A 15 ország 76 tudósa által készített jelentés közzétételét az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye Katowicében folyó 24. éves üléséhez (COP24) időzítették a szakemberek.

2014-2016-ban a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt, ami olyan reményeket keltett, hogy az emisszió 2013-ban tetőzött. A szerdán bemutatott tanulmány adatai visszalépést jelentenek a kibocsátás csökkentésének globális céljait illetően.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten kiadott jelentésében arra figyelmeztetett, hogy 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése a század végére, jelentősen meghaladva a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 2 Celsius-fokos maximumot.

"A fosszilis üzemanyagokból és az iparból eredő szén-dioxid-kibocsátás előre jelzett növekedése 2018-ban 2,7 százalék, de vannak bizonytalanságok, a növekedési ráta 1,8-3,7 százalék között lehet"

- olvasható a GCP jelentésében. 

A fosszilis üzemanyagokból, a cementgyártásból és az ipari termelésből származó kibocsátás, amely az ember által előidézett üvegházhatású gázok többségét jelenti, idén rekordnagyságú, 37,1 milliárd tonnára fog növekedni. Az összes emberi tevékenységből eredő kibocsátás el fogja érni a 41,5 milliárd tonnát a jelentés készítői szerint.

Az új technológiák ellenére, keveset tesznek az emissziókorlátozást támogató politikák támogatására - hangoztatta Glen Peters, az oslói CICERO Nemzetközi Klímakutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Szinte a világ valamennyi országa hozzájárult a növekedéshez, vagy az emisszió növelésével vagy azzal, hogy az emissziócsökkentést lassabban valósítják meg.

Kínában 4,7 százalékkal nő idén a kibocsátás, mivel az ázsiai ország még a következő évtizedben is jelentősen függ a széntől annak ellenére, hogy megkezdte a megújuló energiák bevezetését - olvasható a jelentésben.

Indiában az erős gazdasági növekedés és a szén folytatósdó használata miatt az emissziónövekedés várhatóan 6,3 százalék lesz.

Az Egyesült Államokban 2,5 százalék az után, hogy 2007 óta évente 1,2 százalékos emissziócsökkenést jegyeztek fel.

Az Európai Unióban várnak egy kis mértékű, 0,7 százalékos csökkenést.

A világ többi részén, amely a globális kibocsátás 42 százalékát adja, a növekedés 1,8 százalékos lehet.

John Reilly, az MIT egyik szakmai igazgatója szerint az eredmény nem igazán meglepő, mivel a világ energiahasználatának 81 százaléka származik fosszilis üzemanyagokból. 

Corinne Le Quere, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szén felhasználása tovább növekszik, és miközben az oszágok egyre több megújuló üzemanyagot használnak és megpróbálják csökkenteni az áramtermelésben a szenet, a repülőgépek és gépkocsik szén-dioxid-kibocsátása folyamatosan nő. 

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 20 évben 55 százalékkal nőtt. Ez idő alatt a Föld átlag 0,38 Celsius-fokkal melegedett az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint.

(MTI)