Idén tényleg nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a karácsonyi vásárlást, mert könnyen lehet, hogy nem lesz miből válogatni

2021. október 21. - 08:08 | Belföld

Elsősorban az elektronikai cikkekből, a játékokból és a sportöltözetből lehet hiány a karácsony előtti időszakban.

Idén tényleg nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a karácsonyi vásárlást, mert könnyen lehet, hogy nem lesz miből válogatni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Tvnoviny.sk arra hívta fel a figyelmet, hogy a pandémia miatt kialakult helyzet világszerte megnehezíti az ellátást, a szakértők szerint pedig a helyzet nem javul majd egykönnyen.

Az ebből fakadó probléma jelenleg a briteket sújtja: először az üzemanyaghiány miatt tört ki pánik, kevés ugyanis a sofőr, akik biztosítani tudják annak szállítását a töltőállomásokra. Az elmúlt időszakban ráadásul előfordult, hogy hiányoztak az üzletek polcairól az alapvető élelmiszerek.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy hasonló helyzet alakul ki Szlovákiában, ami azonban idehaza is bonyolítja a dolgokat, az az összekapcsolt ellátóhálózat, pontosabban annak kiesése a pandémia következtében.

Vladimír Baláž közgazdász figyelmeztet, hogy Szlovákia is egy nagy piac része a kontinensen, a fogyasztói termékek nagy részét Kínában gyártják, majd onnan szállítják a világ különböző pontjaira, köztük Szlovákiába is.

„A konténerszállító hajók nemcsak az Egyesült Államokba, hanem Európába is érkeznek, Sanghajból Rotterdamba, majd onnan szállítják az árut az Európai Unió országaiba. Jelenleg súlyos problémák vannak a szállítással, ugyanis ez az ellátási ciklus megszakadt. Sokáig fog tartani, amíg ismét megújul” – magyarázta a szakértő.

Így tehát könnyen előfordulhat, hogy a külföldről érkező árucikkek késni fognak, ami nehezítheti majd a karácsony előtti vásárlást. Kínából elsősorban elektronikai cikkek, játékok és sportöltözék érkezik Európába, és éppen ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok. Baláž szerint nem kizárt, hogy bizonyos márkákból és termékekből hiány lehet az ünnepek előtt.


(tvnoviny.sk)

Címkék: karácsony, vásárlás