Idén is ugyanannyit költünk karácsonyi ajándékokra, mint tavaly? – kiderült, hogy befolyásolja a drágulás a vásárlási szokásokat

2022. október 26. - 11:57 | Belföld

A megkérdezett szlovák állampolgárok 56 százaléka ugyanakkora vagy nagyobb összeget tervez karácsonyi ajándékokra fordítani, mint tavaly.

Idén is ugyanannyit költünk karácsonyi ajándékokra, mint tavaly? – kiderült, hogy befolyásolja a drágulás a vásárlási szokásokat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ez a Heureka vásárlási tanácsadó portál által végzett felmérésből derült ki, amelyet októbert elején végeztek az internetes felhasználók körében, több mint kétezer válaszadó bevonásával – írja az index.sme.sk.

A felmérés adatai szerint az emberek inkább kevesebb embert lepnek meg karácsonyi ajándékkal, de ha az anyagi helyzetük lehetővé teszi, a szeretteiknek minőségibb ajándékot vásárolnak.

Egyre több ember vásárol karácsonyi ajándékokat Szlovákiában az interneten. Majdnem minden ötödik szlovákiai online vásárló egész évben folyamatosan ajándékokat keres. A tavalyi évhez képest ez a szám 40 százalékkal nőtt.

Emellett növekszik azoknak a száma is, akik kizárólag az interneten vásárolnak ajándékot. A tavalyi évhez képest ez 25 százalékos növekedés. Minden második válaszadó idén az összes ajándékot, vagy legalább a felét online vásárolja meg. A válaszadók mindössze két százaléka vásárol kizárólag hagyományos üzletekben.

Új trend is megfigyelhető a szlovákiai vásárlási szokások kapcsán: az emberek már sokkal inkább kiszűrik a haszontalan dolgokat. A Heureka statisztikái azt mutatják, hogy a megkérdezettek 72 százaléka elsősorban a minőséget tartja szem előtt az ajándékok kiválasztásakor.

A válaszadók negyede jelezte, hogy a megajándékozott személyek számának a csökkentésével igyekszik spórolni. Minden tizedik válaszadó idén nem tervez ajándékozni.


(index.sme.sk)