Idő előtt véget érhet a veszélyhelyzet Szlovákiában, de mi lesz akkor a kórházakkal?

2021. május 12. - 09:14 | Belföld

Jövő héten véget érhet a veszélyhelyzet Szlovákiában, a kormánynak így most azt kell kitalálnia, hogy enélkül hogyan tartsa munkában az egészségügyi dolgozókat.

Idő előtt véget érhet a veszélyhelyzet Szlovákiában, de mi lesz akkor a kórházakkal?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jelenleg egész Szlovákia területén szigorú kijárási korlátozás lép életbe 21 óra után: tilos üzletbe menni vagy akár futni egyet a parkban. Csupán a munkával kapcsolatos közlekedés, orvoslátogatás, illetve közeli hozzátartozó gondozása tartozik a kivételek közé.

Jövő hét keddtől viszont ezek a tiltások megszűnhetnek, ugyanis a kormány már nem tud összeszedni annyi szavazatot a parlamentben, hogy meghosszabbítsák a veszélyhelyzetet. Ennek megszüntetése nem azt jelenti, hogy eltörlődnek a járványügyi korlátozások is, ezek ugyanis a Közegészségügyi Hivatal hatáskörébe tartoznak. A veszélyhelyzet megszüntetésével viszont eltörlődik a kijárási korlátozás és a gyülekezési tilalom.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője szerint már nem látnak szándékot meghosszabbítani a veszélyhelyzetet, és hasonló véleményen van az SaS és a Za ľudí is. „A parlament nem adja a beleegyezését, ugyanis már a koalíciós pártok képviselői sem akarják” – mondta Ondrej Dostál (SaS).

Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter januárban azt mondta, azért nem fogadtak el szigorúbb intézkedéseket múlt év végén, mert a kormány attól tartott, hogy az emberek tüntetni fognak. A veszélyhelyzet véget érésével az embereknek újfent jogukban áll majd nyilvános megmozdulásokat szervezni, részt vehetnek a tüntetéseken, találkozókon. Míg a koncertek, fesztiválok és színi előadások estében a Közegészségügyi Hivatal korlátozhatja a jelenlévők létszámát, a nyilvános gyülekezésekre ez nem vonatkozik.

A veszélyhelyzet megszüntetése viszont problémát okozhat a kórházakban, ugyanis enélkül a koronavírusos páciensek számára nem különíthetnek el fekvőhelyeket más részlegek kárára, mint ahogy azt teszik már néhány hónapja. A veszélyhelyzet nélkül megszűnnek az egészségügyi dolgozókat érintő korlátozások, amelyek szerint jelenleg nem mondhatnak fel, nem kezdhetnek sztrájkba, kötelesek más részlegeken szolgálatot teljesíteni és csak korlátozottan mehetnek el szabadságra.

A koalíciós bizottság jelenleg azzal foglalkozik, hogy hogyan szüntessék meg a veszélyhelyzetet anélkül, hogy hirtelen ne keletkezzen hiány az egészségügyi alkalmazottak körében. Az egészségügyi minisztérium is támogatja annak lehetőségét, hogy a kórházakat covid-üzemmódban hagyják, az egészségügyi dolgozók viszont ezzel nem értenek egyet.

„Egyértelműen ellene vagyunk, hogy a veszélyhelyzetet egy nem tisztázott gazdasági mobilizációra cseréljék, amely továbbra is érinti az egészségügyi dolgozókat, mindenféle kompenzáció nélkül” – reagáltak közös nyilatkozatban az orvosokat és nővéreket tömörítő szervezetek.

A koalíciónak tehát nem egész egy hete van, hogy egyezségre jusson és elfogadtassa az új módosító törvényt.

A kormány április 26-án hosszabbította meg 30 nappal a veszélyhelyzetet, a parlament jóváhagyása nélkül viszont nem tarthat tovább 20 napnál. A veszélyhelyzet így jövő héten kedden, május 18-án automatikusan véget érhet.


(SME)