Idős személyt keresek, akit elkísérhetek az oltásra. 100 eurót fizetek!

2021. május 17. - 09:59 | Belföld

Egyre több az ilyen és ehhez hasonló hirdetés a szlovák portálokon, melyben valaki felkínálja, hogy elkísérne egy idős, 70 év feletti személyt az oltásra. 

Idős személyt keresek, akit elkísérhetek az oltásra. 100 eurót fizetek!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Egy ilyen esetről írt a Denník N. Juraj Pozsonyban él, 40 alatti, tudós. A legismertebb szlovák hirdetőoldalon, a Bazošon adott fel egy hirdetést, melyben idős személyt keresett, akit elkísérhet az oltásra Pozsony vagy Nyitra megyében. Az ajánlat szerint mindent elintéz számára, regisztrálja és el is viszi az oltópontra, és még fizetne is neki 100 eurót. Szavai szerint senki sem inspirálta ebben, noha az utóbbi időben egyre többen tesznek ugyanígy. Szeretne viszont nyaralni, leginkább pedig elkerülni a covidot. Juraj úgyvéli, ez egy win-win helyzet, mivel az idős ember segítséget kap, ő pedig vele együtt oltást.

Juraj azt mondta, hogy vele egykorú vagy 40 feletti ismerősei a regisztráció után 3-4 héttel még nem jutottak semmire, ezért döntött úgy, hogy ezt megpróbálja.

Arra gondolt, hogy olyan falvakból, ahol alacsony keresetű nyugdíjasok laknak, másrészt ők általában nem nagyon interneteznek, ezért nem is nagyon bízott abban, hogy ezzel elér valamit. Kollégája, aki szintén feladott ilyen hirdetést, szintén nem járt sikerrel, miután pedig megnyílt a lehetőség arra, hogy 35 év felettiek megkapják a Pfizer regisztráció útján, törölte a hirdetését.

Ehhez hasonló hirdetéssel élt Peter Kassáról, csak 100 helyett 50 eurót kínált. 350 is megnézték a hirdetését, de csak félig-meddig járt sikerrel: hárman is jelentkeztek ugyan, de már mindhármuk megkapta az első oltást.

Elbeszélgetett velük, és arra jutott, hogy ha az állam akár csak 20 eurót felkínálna az időseknek valamiféle jutalomként, nagyban megnőhetne az érdeklődés a körükben.

Szlovákiában május 1-től érvényes, hogy egy 70 feletti személy kísérője is megkaphatja az oltást. Eleinte ezt leginkáb fiatalok használták ki, leginkább azért, mert így nem kell olyan sokat várniuk, mások viszont azért, hogy elkerüljék az AstraZeneca vakcináját, a kísérő ugyanis ugyanazt, tehát a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcináját kapja kortól függetlenül, mint az idős, akit kísér.

A múlt héttől leállították az oltásokat az AstraZenecával, minden 35 feletti személynek a a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcináját adják. A fiatalabbak is regisztrálhatnak, de még nem kapnak időpontot. Akkor juthatnak oltáshoz, ha kísérők, helyettesek vagy krónikus betegségben szenvednek.

Az egészségügyi minisztérium tanácsai azok számára, akik idős személyt kísérnének:
  • A kísérő személynek 18 év felettinek kell lennie, nem muszáj az elkísért 70 feletti személy hozzátartozójának lennie.
  • Akkor kaphatják meg mindketten az oltást, ha még egyikük sem kapta meg az elsőt.
  • Először a kísérőt kell regisztrálni, nehogy az idős személy hamarabb kapjon terminust, minthogy beregisztrálnák a kísérőjét.
  • Amikor az idős személyt regisztrálják, meg kell adni a kísérő születési számát is. A rendszer ezután tudja párosítani őket, hogy közös terminust kapjanak.
  • Ha mégis elsőként regisztrálták az idős személyt, 24 órán belül beregisztrálhatják a kísérőjét is.

(Denník N)