Időutazás Mátyás és Beatrix lakodalmába Nagymegyeren

2019. május 2. - 16:23 | Régió

Április utolsó napjai nagy izgalommal teltek iskolánkban, a Kereskedelmi Akadémiában, hiszen a diákok évről-évre bekapcsolódnak a város által szervezett Corvin Mátyás Kulturális Napok programsorozatába.

Időutazás Mátyás és Beatrix lakodalmába Nagymegyeren
Az iskola felvételei- További képekért kattints!

Tudvalevő, hogy 1464-ben Hunyadi Mátyás megfordult Nagymegyeren, amelynek emlékét a helyi legenda őrzi, valamint december 15-én Nagyszombatban egy kiváltságlevelet adományozott a nagymegyeri és izsapi küldötteknek. Idén, április 30-án diákjaink korhű jelmezekbe bújva ellátogattak az Öreg utcában álló emlékműhöz, melyet a kiváltságlevél odaítélésének 530. évfordulója alkalmából állíttattak.

A koszorúzási ünnepségen részt vett Nagymegyer polgármestere és alpolgármestere, a helyi alapiskola vezetősége, a Csemadok alapszervezetének elnöke, valamint iskolánk vezetősége, akik tiszteletüket fejezték ki, majd elhelyezték a koszorúikat az emlékmű talpazatánál. Ezután a hűvös időjárásra való tekintettel a menet az iskola udvarához érkezett, ahol a tanulók egy szituációs játék keretén belül visszarepítették társaikat Mátyás udvarába. Az előadás során Mátyás és Beatrix egy hétig tartó lakodalmát elevenítették meg a diákok, hiszen tudjuk, hogy ekkor sok furcsa látogató kopogtatott Mátyás palotájának ajtaján. Ki szívből, ki számításból járult a király színe elé.

A bemutatót több hetes munka előzte meg, melynek eredményeképp, ha pár percig is, de valóban újra a reneszánsz korban érezhettük magunkat.

Sörös Angéla, az iskola tanára