Ifj. Dora Ferenc meséi: “Ahogy kiszállt az autóból, mondtam neki, hogy le kell lőnöm”

2023. február 2. - 23:59 | Régió

Az andódi (Érsekújvári járás) Madarász Krisztián ellen 2013-ban elkövetett gyilkosság miatt újra a vádlottak padján találta magát a 2020 júliusától kerek két éven át húzódó alsóhatári maffiaper két vádlottja: ifj. Dora Ferenc és Alföldi László.

Ifj. Dora Ferenc meséi: “Ahogy kiszállt az autóból, mondtam neki, hogy le kell lőnöm”
A Madarász Krisztián (balra) ellen 2013 februárjában elkövetett gyilkosság megrendelésével ifj. Dora Ferencet (jobbra) gyanúsítják - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik (Fotók: Barak Dávid)
  • Az alsóhatári és királyrévi (Galántai járás) kötődésű vádlottakat 2019 februárjában helyezték vizsgálati fogságba, és tavaly július óta jogerős, 25-25 éves fegyházbüntetésüket töltik. Ifj. Dora Ferencet és Alföldi Lászlót akkor két gyilkosság vádpontjában mondták ki bűnösnek, az áldozatok a cseh Martin Žalmánek és a balonyi (Dunaszerdahelyi járás) Nagy Péter voltak.

  • A páros bűnözői tevékenysége során egymásra épített: míg ifj. Dora Ferenc gazdasági bűncselekményeket követett el, addig sofőrje, testőre és mindenese, Alföldi László az “elhasznált” fehér lovakat tüntette el Dora utasítására.

  • Madarász Krisztián megölését korábban nem sikerült rájuk bizonyítani, így a Legfelsőbb Bíróság ezt a vádpontot újratárgyalásra küldte vissza a bazini Specializált Büntetőbíróságra.

  • A Specializált Büntetőbíróság csütörtöki (február 2.) tárgyalásán végül mégsem történt vádemelés. Erre csak akkor kerül majd sor, ha az ügyész elvégzi a szükséges pótnyomozást, és pontosítja a hiányos vádiratot, amiben egy súlyos tévedés is található.

  • Kiderült azonban, hogy az alsóhatári polgármester fia, ifj. Dora Ferenc és társa, Alföldi László – két korábbi “közös” áldozatukon kívül – nemcsak az andódi Madarász Krisztiánt, hanem a felsőszeli (Galántai járás) Jánoška Danielt is meggyilkolták.

Sátor sírásója összekeverte a holtakat

A korábbi alsóhatári maffiaper során a Madarász Krisztián ellen elkövetett gyilkosság koronatanúja a nagyudvarnoki Bugár György, a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia egykori halálbrigádjának tagja volt. Ő viszont, amikor vallomást tett, az andódi férfit összekeverte egy másik áldozattal.

“Roma, olyan hetven kilós”

- mondta az áldozat testalkata kapcsán korábban Bugár, ám Madarász nem volt roma, magas termettel rendelkezett, testsúlya pedig bőven száz kiló fölött volt.

Bugár György a besztercebányai börtön tárgyalótermében a csallóközi maffiaper 2018-as tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Ifj. Dora Ferenc és Alföldi László nem sokkal az első fokú ítélethirdetés előtt, 2021 decemberében ismerték be a Madarász-gyilkosság elkövetését, és rávilágítottak arra, hogy Bugár soha nem találkozott Madarásszal, így nem is volt jelen az áldozat megölésénél. Ekkor derült ki, hogy Sátor Lajos dunaszerdahelyi maffiavezér egykori sírásója keveri az esetet egy másik stróman eltüntetésével.

A tévedés miatt a Legfelsőbb Bíróság visszautalta a Madarász-gyilkosság ügyét a Specializált Büntetőbíróságra, hogy a szerv tegyen rendet az eset kapcsán. A bírósági szenátus ezért a bűnüket egyébként beismerő vádlottak kihallgatásával kezdte a február 2-i tárgyalást. A két terhelt közül először a fegyházbüntetését a rózsahegyi (Ružomberok) börtönben töltő ifj. Dora Ferenc elsőrendű vádlott tett vallomást.

Rezes banda

“Először is őszinte sajnálatomat szeretném kifejezni a bűnüggyel kapcsolatban”

– kezdte ifj. Dora Ferenc, majd hozzátette: az emberölés megtörténtét nem tagadja, de kitart amellett, hogy nem ő rendelte meg az áldozat eltüntetését.

Ifj. Dora verziója szerint egy áfa- és adócsaló barátja/bűntársa kérésére hajtotta fel Madarász Krisztiánt mint fehér lovat, akinek nevére egy gazdasági bűncselekményekben utazó céget írattak. A gazdasági társaság fontos láncszeme volt annak a gigantikus csalássorozatnak, amit a “rezes maffia” Csehországban követett el. Az illegális üzlet lényege a fiktív rézkereskedelem, és az ebből származó adó elcsalása volt.

A csehországi hatóságok szerint a szóban forgó bűnszervezet két főszereplője, Radovan Varga 15 és fél, míg ifj. Dora Ferenc 10 millió eurónak megfelelő cseh koronával rövidítette meg a cseh államot 2012 és 2013 között. A Madarász-gyilkosság kapcsán pedig Dora épp azzal védekezik, hogy a bűntényt nem ő, hanem “üzlettársa”, Radovan Varga rendelte meg.

Ifj. Dora Ferencet a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermébe vezetik (Fotó: Paraméter)

“2013 elején Varga azzal az információval jött, hogy valószínűleg problémánk lesz, mert az illetékes cseh pénzügyi elemző alakulat szétdolgozta a cégláncolatunkat, és lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az általunk elkövetett bűncselekményeket a rendőrség ne leplezhesse le. (...) Varga úr azt parancsolta, hogy a problémát úgy lehet megoldani, ha Madarász Krisztiánt már senki nem találja meg. Tehát ő mondta ki, hogy el kell tüntetni, meg kell ölni Madarász Krisztiánt. Bár igaz, a gyilkosság megrendelése ellen nem emeltem szót”

– vallotta a bíróságon ifj. Dora Ferenc. Elmondása szerint az idézett beszélgetésnél Alföldi László is jelen volt, aki magára vállalta a bűntett elkövetését. Dora szerint Alföldinek jól jött a felajánlott pénz – 10 ezer euró –, és ezért egyedül végezte el az emberölést, amibe nem vonta be Bugár Györgyöt, akivel amúgy összeszokott gyilkospárost alkottak.

Mielőtt Madarászt eltüntették, el kellett őt vinni Kelet-Szlovákiába, mivel Vargánál volt az andódi férfi nevére íratott cég teljes (fiktív) könyvelése és dokumentációja, és alá kellett ott írnia pár dolgot. A strómant Alföldi vitte el, majd amikor visszatértek Nyugat-Szlovákiába, kölcsönadta neki az autóját annak érdekében, hogy nem sokkal később elcsalja őt Alsóhatárra, és ott megölje őt.

Ifj. Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében 2023. február 2-án (Fotók: Paraméter)

A halál helye: Alsóhatár

A gyilkosságra Alsóhatár kellős közepén, a polgármester, idősebb Dora Ferenc egyik telkén került sor. Hogy a családnak milyen hatalma volt a faluban, jól szemlélteti, hogy simán le lehetett lőni egy embert a családi házakkal övezett utcában úgy, hogy egyetlen falubeli lakos se emeljen szót a késő esti pisztolydördülések ellen.

“Ezután megtudtam, hogy Madarász maradványait Alföldi az apám telkén ásta el. Már nem emlékszem arra, hogy apám erről értestült-e. De végül úgy döntöttünk, hogy rossz helyen van, és Alföldi elhatározta, hogy átássa, ami állítólag meg is történt”

– ismertette a bűnügy részleteit ifj. Dora Ferenc. A polgármester fia elmondta azt is, hogy Alföldi “szolgálatát” ő fizette ki. Mivel Dora rendszeresen hordta a bűncselekményekből származó készpénzt Radovan Vargának, az anyagiakat úgy intézték el, hogy az egyik alkalommal Dora levont 10 ezer eurót Varga részesedéséből, és az összeget Alföldinek adta.

Ifj. Dora kihallgatása során többször is hangsúlyozta: bár nem emelt szót ellene, de nem vett részt a bűnügy elkövetésében. Ez a kijelentése azonban elég nehezen értelmezhető annak fényében, hogy saját bevallása szerint is közvetítette és kifizette a bűntényt, sőt, a holttest áthelyezésére is utasítást adott.

Ifj. Dora Ferenc és ügyvédje, Marek Para konzultálnak (Fotó: Paraméter)

Bugár György korábbi téves vallomását ifj. Dora azzal kommentálta, hogy Bugár tulajdonképpen nem hazudott, csak összekeverte Madarászt egy másik emberöléssel, amiben valóban részt vett Alföldivel.

“Őt tényleg nem érdekelte, kit öl meg, kit ás el. Ő sajnos ilyen ember”

– jellemezte Bugárt ifj. Dora, mintha az ő pályafutását nem kísérték volna hullák úton-útfélen.

Bár az elsőrendű vádlott magától nem volt hajlandó kimondani a szintén Alsóhatáron meggyilkolt stróman nevét, akivel Bugár összekeverte Madarászt, a bírósági szenátus elnökének kérdésére azonban köteles volt válaszolni. Ekkor derült ki, hogy Doráék ölték meg a felsőszeli Jánoška Danielt is, akinek a nevére legalább fél tucat céget írattak, és aki ellen a Galántai Járási Rendőrkapitányság 2014 áprilisában adott ki körözést. A férfi akkor 40 éves volt.

“Hetven kilós drogos roma”

– mondta Bugár György szavait idézve Jánoškáról ifj. Dora Ferenc.

Jánoška Danielt 2014 áprilisa óta kezeli eltűntként a rendőrség (Fotó: rendőrségi felvétel)

Az egyik embere öngyilkos, a másik gyilkos lett

Miután Dora kihallgatása befejeződött, Alföldi László vallomástétele következett. A Doráékkal egyébként rokoni kapcsolatban lévő, 2019-es őrizetbe vételekor Galántán élő férfi elmondta, hogy azután állt ifj. Dora Ferenc szolgálatába, hogy annak előző sofőrje/testőre 2010-ben öngyilkosságot követett el.

Alföldi a vízkeleti M. Norbert halálára utalt, akiről még 2021-ben az alsóhatári maffiaper egyik titkos tanúja is szót ejtett. A titkos tanú szerint M. Norbert furcsa körülmények közt lett öngyilkos. Röviddel a szóban forgó tragédia után Doráék is megjelentek a helyszínen, ahonnan elvitték M. Norbert telefonját, és instruálni próbálták a jelenlévő rendőröket, akiknek annyira nem akaródzott kivizsgálni a halálesetet, hogy állítólag még a gyilkos fegyvert is otthagyták a családi ház egyik ablakpárkányán. M. Norbert amúgy egyáltalán nem volt tipikus üzletember alkat, de 2009-ben logisztikai céget alapított. Halálát követően vállalkozása közel 150 ezer eurós adóhátralékot hagyott maga után.

Visszatérve Alföldi kihallgatására, a vádlott elmondta, hogy napi 24 órában ifj. Dora rendelkezésére állt, bármit elintézett, amire főnöke kérte.

“Amikor már jobban megbízott bennem, adott olyan megbízást is, hogy hozzak valamilyen fehér lovat, akire céget lehet írni, és ad érte kétezer eurót. Hajtottam őket, így jutottam el Madarászhoz is. Andódon ismerkedtem meg vele, egy barátomhoz jártam oda. A bárban odajött hozzánk egy srác, tudtuk, hogy kábítószeres, és pénzért megtesz bármit. Kérdeztem tőle, nem akar-e havi 500 eurót keresni, csak aláírogatnia kell. Belement”

– vallotta Alföldi, aki bemutatta Dorának Madarászt, aki ezzel 2012-ben háromszoros cégtulajdonossá vált. Egy cseh és két szlovák céget alapítottak a nevére.

Alföldi László és ifj. Dora Ferenc kék rabruhában a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében 2023. február 2-án (Fotók: Paraméter)

Ifj. Dora "meséje"

Madarász közel tíz hónapig állt az adócsalók szolgálatában, de a havi juttatását csak egy-két alkalommal fizették ki. Cégeire 2013 elején kezdtek felfigyelni a cseh hatóságok, akkor dőlt el, hogy likvidálják. Alföldi szerint szó sem volt arról, hogy a gyilkosság ötlete Radovan Vargától származott volna, a “megrendelést” ifj. Dora Ferenc adta le.

“Dorának van egy olyan adottsága, hogy képes úgy befolyásolni az embereket, hogy azok megcsinálnak olyat is, amit nem akarnak. Nem kimagyarázni akarom magam, de rávett, hogy csináljam meg egyedül. Sajnos Bugárral volt már tapasztalatom, úgyhogy ezt a dolgot elvállaltam egyedül. Ifj. Dora 8000 ezer eurót fizetett érte, és vett nekem egy négykerekű quadot is”

– jelentette ki Alföldi László. A gyilkosságot alaposan eltervezte, először is kölcsönadta Madarásznak a saját, lízingelt autóját, egy fekete Škoda Octaviát. Az andódi férfivel egy “munkatelefont” használva kommunikált, amiben valamilyen külföldi személyekre regisztrált SIM-kártya volt. Szólt neki, hogy vigye vissza a kocsiját Galántára.

“Galántán találkoztunk, és azt mondtam neki, hogy segítségre van szükségem, jöjjön velem. Elmentünk Alsóhatárra idősebb Dora Ferenc telkére. Azért oda, mert ott otthonosan mozogtam, biztonságban éreztem magam. Ahogy kiszállt az autóból, mondtam neki, hogy le kell lőnöm. Kétszer vagy háromszor mellkason lőttem”

– ismerte be tettét Alföldi. Az akkor 33 éves Madarász Krisztián holttestét egy kisebb markolóval ásta el a helyszínen. A gépet korábban ifj. Dora vásárolta a hasonló “munkákra”. A megbízó másnap kifizette Alföldinek a gyilkosságért járó 8000 eurót, illetve pár nap múlva megvette neki Galántán a beígért négykerekűt is.

Amikor az ügyész arról kérdezte a bérgyilkost, mit szól ifj. Dora álláspontjához, miszerint a Madarász-gyilkosságot Radovan Varga rendelte, Alföldi csak annyit felelt, “ez csak Dora úr meséje”.

A vádlott azt is részletezte, miként tüntette el a gyilkosság bizonyítékait: a gyilkos fegyvert darabokra szedte és a Dunába dobta, kocsiját pedig egy lopott autókkal foglalkozó galántai társaságnak adta (el) – majd a rendőrségen bejelentette, hogy az Octavia, amit Madarásznak adott kölcsön, eltűnt az andódi férfival együtt.

Alföldi László a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében (Fotó: Paraméter)

Őszintén sajnálja

Alföldi – akinek bírósági kihallgatását egy óra erejéig bombariadó szakította félbe – 2021. decemberétől együttműködik a rendőrökkel, és megmutatott minden illegális sírhelyet, ahová az áldozatokat ásta, illetve átásta. 2022 nyarán az ő útmutatása alapján találták meg az általa meggyilkolt egykor rettegett kelet-szlovákiai bérgyilkost, Róbert Nigutot is. Állítása szerint Nigut volt az egyetlen áldozat, akivel önvédelemből végzett, a többieket – további öt személyt – ifj. Dora megrendelésére likvidálta.

“Már elítéltek, de ennek ellenére megmutattam a holttestek helyét, hogy a rokonok legalább tudják őket eltemetni. Nagyon sajnálom. Tényleg. Őszintén. Megtörtént, és vállalom értük a felelősséget. Sajnos rettenetesen függtem Dorától, és hatni tudott rám érzelmileg, hogy megtegyem neki, amit akar. Mindezt azért, hogy neki ne legyenek gondjai, hogy ne kerüljön börtönbe”

– nyilatkozta kihallgatása végén Alföldi László.

Ki az ötödik?

A február 2-i tárgyaláson a bírósági szenátus elnöke, Pamela Záleská végül úgy döntött, hogy pótnyomozásra visszaadja a vádiratot az illetékes ügyésznek, ugyanis a hibás tényállás alapján nem lehet törvényes módon eljárást indítani a vádlottak ellen.

Az ügyész feladata lesz, hogy javítsa a Madarász-gyilkosság kapcsán hibásan megfogalmazott vádat, és vonja össze az ügyet a felsőszeli Jánoška Daniel ellen elkövetett gyilkossággal. Mivel jelenleg nem tudni, milyen stádiumban van a Jánoška-gyilkossággal kapcsolatos rendőrségi nyomozás, megjósolni is nehéz, vajon mennyi időre lesz szükség az új perirat elkészítéséhez.

A javított vádindítvány előterjesztéséig még hosszú hónapok telhetnek el, de addig a nyomozóhatóság legalább kap némi időt arra, hogy megtalálja a fehér lovak földi maradványait. Sőt, kiderülhet az is, ki lehet Martin Žalmánek, Nagy Péter, Madarász Krisztián és Jánoška Daniel mellett ifj. Dora és Alföldi ötödik, ezidáig ismeretlen áldozata.

(Barak Dávid)