Ifjú Szivek: Miniszteri védnökség alatt kerül bemutatásra a Finetuning Pozsonyban

Hégli Dusan koncertkoreográfiája óriási sikert aratott az idei Festival OFF d’Avignonon. Szeptember 24-én, szombaton a hazai közönség is láthatja, a Hviezdoslav Városi Színházban. 

Ifjú Szivek: Miniszteri védnökség alatt kerül bemutatásra a Finetuning Pozsonyban
Fotók: Ifjú Szivek Táncszínház

A Festival OFF d’Avignon Európa egyik legnevesebb színházi seregszemléje. Az Ifjú Szivek Táncszínház idén nyáron 22 alkalommal lépett színpadra a dél-franciaországi városban, csaknem minden alkalommal teltház előtt. A Finetuningot az avignoni kritikusok is pozitívan értékelték. "Az óramű pontosságú koreográfia egyértelműen az egyik legjobb előadás az avignoni fesztiválon 2016-ban. Látni kell!" - írja Robert Aburbe a Theatrotheque francia portálon.

Az előadás a zene ikonikus megjelenítése táncban, tabuk nélkül nyúl többek közt a kirekesztés, a képmutatás és a családon belüli erőszak témájához is. Érzésekről beszél, melyeket mindannyian jól ismerünk, melyekkel kapcsolatban időről időre mindannyiunk lelkére ráfér egy finomhangolás.

A Finetuning pozsonyi bemutatójának védnöke Marek Maďarič, kultúrális miniszter. “Örömömre szolgál, hogy miután 2016 júliusában a táncszínház sikeresen képviselte Szlovákiát a neves nemzetközi színházi fesztiválon, most a hazai színházkedvelő közönség is láthatja ezt az előadást” - írja az Ifjú Sziveknek címzett levelében Maďarič.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti i dehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tiznhét éve irányítja az együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.  

 (forrás: Ifjú Szivek Táncszínház)