Ifjú Szivek: Tarolt a Finetuning Budapesten is

Az avignoni és pozsonyi premier után, a héten a budapesti Nemzeti Táncszínház is műsorra tűzte Hégli Dusan koncertkoreográfiáját. 

Ifjú Szivek: Tarolt a Finetuning Budapesten is
Fotók: Dusa Gábor

A budai Várkert Bazár impozáns színházterme mindkét nap zsúfolásig megtelt. Az Ifjú Szivek Táncszínház és a Dusan Hegli Company koprodukcióját a zömében szakmai közönség múlni nem akaró tapssal jutalmazta. “Megható, odavagyok a csodálattól, a közönség pedig a mennyekben van. Mindig is szerettem amit Dusan csinál, de hát ez nekem most leírhatatlan” – mondta Borbély Jolán, Martin György néptánckutató özvegye. Pál István “Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője szerint ”próbálod a zenét hallgatni, egyszer csak azt veszed észre, hogy a zene és a táncosok egy homogén testté válnak. Itt hangszerek szólalnak meg zenészek és táncosok formájában. A szimbólumokkal, amit az elején is használ a darab – amely lehet akár Kodály szolmizációs rendszere is – a végére minden kitisztul“.

Az előadás kösztümeit készítő Szűcs Edit is a Várkertben látta először a Finomhangolást. “Sokat beszélgettünk róla Dusannal, de nem gondoltam, hogy nézőként is ennyire sok emóciót tud előhívni belőlem. Egészen meglepő volt számomra a darab gazdag gondolatvilága. Gratulálok a teljes stábnak, mert elképesztő munka van benne. A tánctudás lenyűgöző, a színpad nagyon szépen van megvilágítva. Zseniális” – mondta az Oscar-díjas Saul fia című film jelmeztervezője. Novák Ferenc, Kossuth-díjas, rendező szerint a Finetuning “hallatlanul ízlésesesen van felépítve, nagyon ki van találva, ahogy ötvözi a hagyományos táncokat a kortárs mozgásvilággal. A különböző emberi viszonyokat értelmesen, érthetően ábrázolja. Nagyonc-nagyon szerettem ezt az előadást, nem csodálom, hogy ilyen sikere volt Avignonban.”

A tervek szerint a Nemzeti Táncszínház újra műsorra tűzi a darabot, így Bretagne és Lipcse előtt valószínűleg Pozsonyban és Budapesten is újra látható lesz a jövő év elején.
 

(forrás: Ifjú Szivek Táncszínház)


Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenhat éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.