Igazi változékony időjárás volt a jellemző az idei tél első hónapjára

2018. január 2. - 16:22 | Belföld

A múlt évi decemberre a gyorsan változó időjárás volt a jellemző – gyors egymásutánban váltakoztak a hidegebb és melegebb időszakok, ami a lehulló hóra is nagy hatással volt – gyorsan elolvadt – összegzett a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Igazi változékony időjárás volt a jellemző az idei tél első hónapjára
Fotó: TASR/AP

Az első kiadós havazás november végén volt. November 30-án, a reggeli órákban az ország nagy részét hó fedte. Erős széllel érkezett meg a felmelegedés december elején, emiatt gyorsan elolvadt a hó az alacsonyabban fekvő területeken.

Ezt követte egy jelentős lehűlés, majd karácsonykor megint felmelegedett az idő. Legtöbb napig Besztercebánya megye keleti részén élvezhették a havat. Nagyrőcén (Revúca)egy hónapon keresztül nem olvadt el a hó. Nyolcszáz méter felett fekvő területen, Selmecbányán esett a legtöbb hó, a meteorológusok 35 centit mértek. Legkevesebb hó délnyugaton és délkeleten esett.

December első öt napján Szlovákiában az átlagőmérséklet az 1981 és 2010 közti időszak átlaga alatt volt. A december 5. éss december 15. közti időszakban és december 21-től év végéig átlag feletti hőmérsékleteket mértek.

Decemberben a leghidegebbet – -19,5 fokot – december 19-én, Feketebalogon (Čierny Balog) mértek.

Decemberben először a leghidegebb a hónap második napján volt, amikor is Poprádon a levegő hőmérséklete elérte a -17 fokot. Az 1969-ban mért rekordhőmérséklet túlszárnyalásához csupán 6,5 fok hiányzott.

Legmelegebb december 11. és december 13. között volt. December 13-én, Gyúgyön (Dudince) és Nagytapolcsányban (Topoľčanocy)a levegő hőmérsékelete elérte a 15 fokot. Az érdekesség az, hogy ezeket a hőmérsékeleteket a reggeli órákban mérték. Ezzel ellentétben Rimaszombatban és Nagyrőcén (Revúca) – mindkét helyen összefüggő hótakaró volt – napközben a maximális hőméséklet csupán +3 fok volt.

TASR/para