Igazságot követelt a dunaszerdahelyi bíróságon a felsővámosi palesztin, aki tavaly kiborult az idegenrendészeten

2020. január 30. - 07:01 | Régió

Zsarolás a vád a 37 éves, libanoni állampolgárságú, palesztin származású Mohamed H. ellen, akit csaknem egy évvel ezelőtt, tavaly február közepén vettek őrizetbe. Egy héttel később a Vámbéry téren lévő kocsijánál helyszíneltek nagy elánnal a rendőrök. Emlékezhetünk rá, hogy akkoriban Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester is meglovagolta a témát a közelgő európai parlamenti választásokra való tekintettel. Mohamed H. ügyének első bírósági tárgyalását e hét szerdára írták ki.

Igazságot követelt a dunaszerdahelyi bíróságon a felsővámosi palesztin, aki tavaly kiborult az idegenrendészeten
Fotó: Paraméter

Mohamed H. Felsővámoson élt, és letartóztatása előtt egy mobiltelefonos boltot üzemeltetett a Vámbéry téren már mintegy egy éven keresztül. Ott tartóztatta le a rendőrség. A vád szerint a dunaszerdahelyi idegenrendészeten fenyegetőzött, miután gondok akadtak a tartózkodási engedélyének meghosszabbításával.

Csémi László, az Idegenrendészeti és Határőrségi Hivatal igazgatója érdeklődésünkre ezt megerősítette, hozzátéve, Mohamed H. 5 évre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkezett, melyhez azt megelőzően Szlovákiában folyamodott.

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy Mohamed H.-t korábban, 2016 márciusában Dániában terrorizmussal kapcsolatban is gyanúba hozták, ám az ügyet később ejtették. Úgy tudjuk, arról volt szó, hogy a neve nagyon hasonlított egy olyan figuráéhoz, akit Amerikában egy terrorcselekményhez kötöttek. Az ügyben információink szerint kártérítést is kapott.

A férfinak Szlovákiában is akadt dolga a rendőrséggel, a tavalyi letartóztatása előtti néhány héttel egy trélerrel vittek el a háza elől egy osztrák rendszámú gépkocsit. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint egy bérelt autóról lehetett szó, amit a férfi nem szolgáltatott vissza a kölcsönzőnek.

Úgy tudjuk, Mohamed H.-nak éppen a dániai félreértésből kifolyólag, valamint az osztrák kocsi miatt akadtak gondjai, és emiatt többszöri alkalommal is hiába sürgette a tartózkodási engedélyének meghosszabbítását. Az idegenrendészeti igazgató a konkrétumokat nem kívánta kommentálni. Annyit viszont elmondott, hogy az idegenrendészet kötelessége különböző okokat és az illető hátterét megvizsgálni, és annak eredményeként születik a határozat.

Csémi László (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Nem tisztünk borsot törni a kérvényezők orra alá. Bizonyára felderítésre kerültek olyan körülmények, amelyek közrejátszottak” – fűzte hozzá, leszögezve, hogy az illetőnek lehetősége volt fellebbezni, ahol kifejthette annak részleteit, miért nem ért egyet a határozat elutasításával.

Az elutasító határozat után azonban olyannyira kiborult, hogy kiabálni kezdett az idegenrendészeten. Egymásnak ellentmond viszont az, ahogy erre ő emlékszik, illetve ahogy azt az idegenrendészet dolgozói értelmezték.

„Ez a személy 2019 februárjában megjelent a dunaszerdahelyi idegenrendészeti alosztályon és azt nehezményezte, mégpedig rendkívül kirívó módon, hogy a tartózkodási engedélye meghosszabbítása kapcsán folytatott közigazgatási eljárás végén negatív határozatot kapott. Egy kolléganőt, aki az ügyében eljárt, az idegenrendészet folyosóján megfenyegetett azzal, hogy gyúlékony anyaggal leönti és felgyújtja, majd tettlegességre is sor került” – írta le a történteket Csémi László.

Hozzátette, rendőrként nap mint nap ki vannak téve annak, hogy a bizonyos személyek különböző módon nemtetszésüknek adnak hangot, adott esetben fenyegetőznek. „Ahhoz bárkinek joga van, hogy fellebbezzen, de azt nem toleráljuk, ha a határozattal szembeni kifogások tettlegességig fajulnak, különösen úgy, hogy az nem egy bevetési egység tagját érinti, hanem egy hivatali ügyintézőt, aki a munkáját végzi. Ez általánosan is bűncselekmény, függetlenül attól, hogy ki a sértett fél” – hangsúlyozta.

Mohamed H. állítása szerint viszont öngyilkossággal, önmaga felgyújtásával fenyegetőzött, ha nem intézkednek az ügyében napokon belül, és nem az idegenrendészetet és annak munkatársait fenyegette meg. Erről állítólag létezik egy felvétel is, amit ő eljuttatott a családjának, és ami szerinte őt igazolja. Ha ez igaz, akkor vélhetően a bírósági tárgyalásán előkerül.

Kérdésünkre, hogy milyen nyelven zajlott a kommunikáció Mohamed H. és az idegenrendészet munkatársa között, Csémi László azt válaszolta, hogy az illető kérte, angolul kommunikáljanak, ám miután negatív választ kapott, szlovákra váltott, amit viszont nem beszél anyanyelvi szinten. A másik fél szerint viszont arabul kiabált.

Az eset óta már csaknem egy év telt el, Mohamed H. pedig azóta vizsgálati fogságban van. Nem hivatalos információink szerint történt néhány furcsaság az eljárás során, amikor is sérülhettek a jogai. Például rögtön a február 13-án történt letartóztatása után, még a kirendelt ügyvédje megérkezése előtt „elbeszélgetett vele” valaki, akit ő SIS-ügynöknek tart. Ha ez igaz, akkor tehát ügyvédje jelenléte, ráadásul jogainak felolvasása nélkül zajlott le az első, nem hivatalos kihallgatása, később pedig gondok akadtak azzal is, ahogy a vallomását rögzítették.

Idén január 21-én a kirendelt ügyvéd helyett egy sajátot bízott meg, aki már őt képviselve jelent meg a január 29-i, szerdai tárgyalásán. Mohamed H.-t szigorú biztonsági körülmények között, maszkos őrök kíséretében vezették be a tárgyalóterembe, a tárgyalás viszont nem tartott soká. Éppen abból kifolyólag, hogy ügyvédje még csak mintegy egy hete kapta a megbízást, azt kérte, napolják el a tárgyalást, hogy alaposan áttanulmányozhassa az iratanyagot, a bíró helyt adott kérelmének és elnapolta a tárgyalást február 19-ikére.

Akkor már éppen egy éve lesz annak, hogy Mohamed H. a leopoldovi börtönben, vizsgálati fogságban várja az ítéletet. A szerdai tárgyalása berekesztése után, miközben az őrök épp kivezették, a sajtó jelenlétében azt kiáltotta, ő ártatlan, és azért van itt, mert az igazságot szeretné kiharcolni.

(SzT)