Igazságtalan lenne a bíróság szerint, ha Andruskót csak 10 év börtönbüntetéssel sújtanák

2019. december 30. - 10:12 | Belföld

A Specializált Büntető Bíróság hétfőn tárgyalja, elfogadja-e az ügyész és a Kuciak-gyilkosságban közvetítő szerepet játszó vádlott, Andruskó Zoltán által megkötött vádalkut. A bíróság 15 évre emelné a beterjesztett 10 éves büntetési tételt. Andruskó a tárgyalás megszakítását kérvényezte.

Igazságtalan lenne a bíróság szerint, ha Andruskót csak 10 év börtönbüntetéssel sújtanák
Fotó: tasr

A bazini bíróság nem bólint rá arra, hogy Andruskó csupán 10 év büntetést kapjon. A törvényszék azt szeretné elérni, hogy a vádlott egyezzen meg az ügyésszel 15 évnyi büntetésben, mert a 10 éves szabadságvesztés igazságtalan lenne. Vladimír Turan ügyész az eredetileg 10 éves büntetést tartalmazó vádalkuval kapcsolatban elmondta, Andruskó önként nyújtott információkat a megrendelőről, akiről a letartóztatásakor a bűnüldöző szervek nem rendelkeztek semmilyen információval. Andruskó a bíróság szigorúbb hozzáállása miatt az kérte, szakítsák meg a tárgyalást, mert az ügyvédjével át akarja tekinteni a kialakult helyzetet.

Andruskó Zoltánt - közvetítő szerepet vállalt Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásában - csuklyával a fején és golyóálló mellényben vitték a tárgyalóterembe. A bírói döntés értelmében, miután lekerült a fejét takaró símaszk, nem lehet a vádlottról fényképet készíteni. Andruskó kérte, a nyilvánosságot zárják ki a tárgyalásról, de ennek a kérésnek a bíróság nem tett eleget.

A vád szerint őt Alena Zsuzsová kereste meg azzal, hogy szerezzen olyan embereket, akik elvégzik a piszkos munkát, és - Marian Kočner megbízásából - meggyilkolják az újságírót. Bár közvetlenül nem ölt, viszont tisztában volt azzal, hogy az emberei - Miroslav Marček és Szabó Tamás - gyilkolni fognak.

Turan ügyész a bazini Specializált Büntető Bíróság hétfői tárgyalás elején felolvasta a vádalku szövegét. Eszerint Andruskó bűnös abban, hogy egy bűnszervezet tagjaként, megrendelésre meggyilkolta Ján Kuciakot, amiért 10 év büntetést érdemel. Továbbá elkobozzák a mobiltelefonját, a Superb tipusú gépkocsiját és 2 ezer euróját. Miután letölti büntetését, havonta egyszer le kell jelentkezniük az illetékes hatóságnál. A vádalku legfontosabb tételének, a 10 éves szabadságvesztésnek a bírósági megvétózásával kissé elhúzódik a tárgyalás, az érintett felek - Andruskó és az ügyvédje - most megbeszélik, miként reagálnak a bíróság szigorúbb hozzáállására.

Mint ismeretes, Andruskót Szabóval és Marčekkel együtt 2018. szeptember 27-én tartóztatták le, és a gyors vallomása révén már másnap elkapták Zsuzsovát is. A férfi beszélt a nő befolyásos személyekkel folytatott viszonyáról és arról is, hogy Kuciak meggyilkolását rajta keresztül rendelte meg Marian Kočner.

Néhány héttel ezelőtt pedig külföldieknek nyújtott tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos korrupcióról is beszámolt a rendőrségnek, melyben részt vehetett két smeres miniszter, Denisa Saková és Ján Richter.

(DenníkN)