Igor Matovič hajlandó lemondani miniszterelnöki posztjáról, ha a koalíciós partnerek teljesítik a feltételeit

2021. március 21. - 19:40 | Belföld

Igor Matovič (OľaNO) a vasárnap esti kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hajlandó lemondani a miniszterelnöki székről, bizonyos feltételek mellett.

Igor Matovič hajlandó lemondani miniszterelnöki posztjáról, ha a koalíciós partnerek teljesítik a feltételeit
TASR

"Egy éve kezdtünk bele a munkába, azzal a céllal, hogy élhető országot csináljunk Szlovákiából, ahonnan a fiatalok nem akarnak külföldre menekülni, ellenkezőleg, vissza akarnak ide jönni. Az elmúlt egy évünket megneheízette a koronavírus-járvány. A II. világháború óta nem volt ilyen nehéz éve az országnak, mint most. Az embereknek és a kormánynak egyaránt nehéz dolga volt“ – kezdte mondandóját Matovič, majd megemlítette, hogy ennek ellenére azért értek el sikereket.

Elmondta, hogy az OĽaNO „a jelenlegi helyzet alapos átgondolása után tudatosítja Szlovákia jövője iránti felelősségét, illetve azt, hogy elsődleges célnak kell lennie, hogy megvédjük az országot attól, hogy a maffia ismét hatalomra lépjen“.

„Nemrég Marek Krajčíval (OĽaNO) egy jó hírt akartunk közölni, miszerint 2 millió Szputnyik vakcina érkezik Szlovákiába. Azonban a koalíciós partnerünk nem helyeselte a vakcina használatát, és emiatt kormányválságot robbantott ki“ – folytatta.

Beszélt arról, hogy először csak Marek Krajčí távozását követelték, most pedig már az övét is. Az elmúlt héten számos tárgyalást folytatott a koalíciós partnerekkel, ahol „nagyon figyelmesen hallgattam követeléseiket és javaslataikat“, majd hozzátette, az OľaNO eddig sosem adott ultimátumot partnereinek.

Matovič azzal zárta a monológját, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról és a kormány egy tagjaként tenni tovább az országért, de csak bizonyos feltételek mellett: az OĽaNO követeli Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter távozását a kormányból, valamint az egészségügyi bizottság elnökének, Jana Bittó Cigánikovának (SaS) lemondását. Ezenkívül az OĽaNO azt követeli, hogy a minisztériumokat szigorúan a választási eredményeknek megfelelően osszák szét, eszerint az SaS-nek át kellene adnia egy széket.

„Pozitívnak látjuk Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter távozásának ajánlatát, valamint támogatjuk Juraj Šeliga (Za ľudí) távozását is“ – jelentette ki.

-para-

Címkék: kormányválság