Igor Matovič a Magyarországon élő szlovákok képviselőivel is találkozott

2020. június 12. - 21:51 | Belföld

Igor Matovič kormányfő pénteken hivatalos látogatást tett Magyarországon. A programja végén a helyi szlovák kisebbség képviselőivel találkozott a budapesti szlovák nagykövetségen.

Igor Matovič a Magyarországon élő szlovákok képviselőivel is találkozott
-illusztráció- (Fotó: TASR/MTI)

A találkozón részt vett Alžbeta Hollerová Račková, a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat (CSSM) elnöke, valamint Anton Paulik, az Országgyűlés szlovák szószólója is.

Matovič elmondása szerint örül, hogy találkozhatott a Magyarországon élő szlovákokkal, akik háromszáz év óta védik az anyanyelvüket, és meg akarják azt őrizni a gyerekeik, unokáik számára is.

A szlovák kormányfő megjegyezte: magyar kollégája, Orbán Viktor felvetette, hogy Magyarország egy használaton kívüli templomot adományozna a szlovákoknak, hogy itt alakítsák ki a központjukat. A CSSM elnöke korábban a TASR hírügynökségnek elmondta: egy pesti objektumról, az egykori szlovák evangélikus templomról van szó, amelyet a szlovákok többfunkciós központjává akarnak átalakítani a magyar és a szlovák kormány támogatásával.

Matovič a magyar kormányfővel beszélt arról is, hogy Magyarországon hiány van szlovák nyelvtanárokból. Egyben hangsúlyozta a külhoni szlovákok támogatásának fontosságát.

A szlovák kormányfőt Kövér László, az Országgyűlés elnöke is fogadta. Matovič a találkozót ugyanolyan barátságosnak írta le, mint a magyar kormányfővel való tárgyalást.

„Azt mondtam Kövér Lászlónak, hogy végre eljutottam ebbe az épületbe, amelyet szlovákok építettek. Szlovákiában él ez a legenda, úgyhogy nevettünk is egyet”

– mondta a találkozóról Matovič, megjegyezve, hogy ő egy kicsit máshogy politizál, nem tartja magát görcsösen az illemszabályokhoz és a protokollhoz, inkább a könnyedségre törekszik.

TASR