Igor Matovič marad a pénzügyminiszter, de csak 67 kormánypárti képviselő szavazott neki bizalmat

2021. június 30. - 22:57 | Belföld

Nem váltotta le a parlament Igor Matovič pénzügyminisztert, az OĽaNO elnökét, pontosabban nem szavazták meg a Hlas és a Smer képviselői által benyújtott bizalmatlansági indítványt. A 135 jelenlévő képviselő közül azonban csak 67-en utasították el a Smer javaslatát, vagyis 68-an vagy igennel szavaztak, vagy tartózkodtak.

Igor Matovič marad a pénzügyminiszter, de csak 67 kormánypárti képviselő szavazott neki bizalmat
Fotó: TASR

A voksoló képviselőknek csak kevesebb mint fele mondott nemet a Smer és a Hlas bizalmatlansági indítványára, de ez elég volt ahhoz, hogy Igor Matovič, az OĽaNO elnöke pénzügyminiszter maradjon. A rendkívüli ülést a Hlas és a Smer képviselőinek javaslatára hívták össze, az ülésen végül csak 12 képviselő szólalt fel.

OĽaNO: a maffiának nem sikerült leváltania Matovičot

Igor Matovičot csak két OLaNO-s képviselő mellett – Gyimesi György és Anna Andrejuvová –, valamibt az ugyancsak OLaNO-s Jaroslav Naď védelmi miniszter állt ki. A vitába a többi három ellenzéki párt képviselői egyáltalán nem kapcsolódtak be.

Az OĽaNO a bizalmatlansági indítványt a „maffia javaslatának” tartja.

„A maffiának nem sikerült leváltania Matovičot, Szlovákia így sikeresen folytatja a korrupció elleni küzdelmet” – írta a párt Facebook-bejegyzésében.

A szavazás során végül az OĽaNO mellett a Sme rodina képviselőinek többsége is nemmel szavazott a bilzalmatlansági indítványra, viszont egy OLaNO-s képviselő, Ján Krošlák tartózkodott.

Az SaS sem bízik Matovičban

Ugyancsak tartózkodott az SaS minden jelenlevő tagja, egy képviselőjük pedig nem vett részt a szavazáson. Az SaS képviselői előre bejelentették, hogy nem fogják elutasítani a bizalmatlansági indítványt, mert nem bíznak a pénzügyminiszterben.

„Úgy gondoljuk, hogy Igor Matovič árt a kormánynak” – jelentette ki Anna Zemanová, a SaS frakcióvezetője.

A képviselők szerették volna megbeszélni kifogásaikat Matovič munkájával szemben, de a miniszter nem fogadta el meghívásukat a frakció ülésére. Az SaS végül nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt, de még az ő, maximálisan 13 szavazatuk is kevés lett volna Matovič leváltására. Viszont az ellenzéki indítvány megszavazását az OĽaNO a koalíciós szerződés felrúgásának tekinthette volna, ami a kormány bukását eredményezhette volna.

A Za ľudí 10 képviselője közül is tartózkodott 5, csak négyen szavaztak nemmel az ellenzéki javaslatra, egy képviselő pedig hiányzott. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter előre jelezte, hogy az őt támogató képviselők egységesen fognak szavazni, így elmondhatja, hogy 5 képviselőre biztosan támaszkodhat a 10 tagú frakcióból.

A Hlas az SaS-re haragszik

A Hlas szerint az Sas megfutamodott a szavazáskor.

„Láthatóan hatásos volt az OĽaNO fenyegetőzése, hogy ha a kormánypártok egyes képviselői az ellenzékkel szavaznak, akkor vége a koalíciónak” – írta a párt a nyilatkozatában.

A Hlas az SaS-re haragszik a legjobban. „Különösen megvetendő az SaS álláspontja, amelynek elnöke hazugnak és bosszúálló embernek nevezte Igor Matovičot, de amikor tehetett volna ellene, inkább maradt vele egy kormányban” – áll a Hlas nyilatkozatában.

A Za ľudíból kivált képviselők egyike, Miroslav Kollár megszavazta a bizalmatlansági javaslatot, Tomáš Valášek viszont nem vett részt a voksoláson. Az ellenzék, a Smerből és a LSNS-ből kivált képviselőkkel együtt Matovič menesztésére szavazott.

- lpj, sme.sk -