Igor Matovič: nem „erőszakoltuk meg” Gyimesi Gyurit, hagytuk szabadon szavazni - Interjú

2023. január 25. - 14:38 | Belföld

Nem szidta meg Gyimesi Györgyöt Igor Matovič, az OĽaNO elnöke, mert nem szavazta meg a parlament feloszlatását lehetővé tevő alkotmánymódosítást. Matovič azonban nem ért egyet Gyimesi javaslatával, aki a magyarországi választási rendszerhez hasonló, kombinált választási rendszert szeretne Szlovákiában. Az OĽaNO elnöke szerint azonban az „orbáni rendszer” alkotmányos többséghez segítené a „maffiát és a fasisztákat”.

Igor Matovič: nem „erőszakoltuk meg” Gyimesi Gyurit, hagytuk szabadon szavazni - Interjú
Fotó: TASR

Hogyan értékeli, hogy az OĽaNO képviselői közül egyedüliként, Gyimesi György az alkotmánymódosítás ellen szavazott?

Gyimesi Gyuri azt akarta, hogy úgy módosítsunk a választási rendszeren, hogy a nemzeti kisebbségek képviselőinek nagyobb esélye legyen bejutni a parlamentbe. Én ezt nem ellenzem,

de nem támogatom azt az utat, amit javasol. Ugyan azt akarjuk elérni, hogy több magyar kerüljön be a parlamentbe a Dél-Szlovákiából, de valójában azt érnénk el, hogy a maffia a fasisztákkal együtt alkotmányos többséget szerezne. Ezt én nem írnám alá.

Nyitott vagyok arra, hogy beszéljük meg, hogyan garantálhatnánk a nemzeti kisebbségek minimális képviseletét a parlamentben, amit néhány más európai országban is láthatunk, de nem mennék azon az úton, amit Gyimesi Gyuri javasol. Ő elmondta, hogy nem ért egyet a javaslattal, mi nem „erőszakoltuk meg”, hagytuk szabadon szavazni, és a meggyőződésével összhangban szavazott.

Igen, de ezzel blokkolhatta volna a választási ciklus lerövidítését, az előrehozott választás kiírását.

Ez igaz, de biztonságos többségünk volt, 92 szavazattal. Nem kellett dilemmáznia, hogy mit tegyen, mire szavazzon mi a fontosabb.

A választási ciklus lerövidítéséről szóló határozatot meg fogja szavazni Gyimesi György?

Jelezte, hogy igen. Ő az előrehozott parlamenti választás mielőbbi kiírását támogatja.

- lpj -