Igor Matovič szerint a részvétel meghaladhatja a 70%-ot is a parlamenti választásokon

2020. február 26. - 19:34 | Belföld

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom elnöke úgy véli, hogy a részvétel az idei parlamenti választásokon meghaladhatja a 70 százalékot is. Ezt szerdán jelentette ki a pozsonyi Sznf téren.

Egyben felszólította az embereket, hogy menjenek el szavazni.

„Az álmom a 75 százalékos részvétel, ami jelentősen magasabb, mint a legutóbbi választásokon volt. Úgy érzem, hogy közösen elérhetjük ezt. A nyilvánosságra nem hozott felmérésekből is egyértelmű, hogy felébresztettük az alvó sárkányt”

– mondta az OĽaNO mozgalom elnöke, hozzáfűzve, hogy azokra az emberekre gondol, akik eddig nem jártak szavazni.

Matovič szerint kétmillió szlovák állampolgár veszítette el az államba és a politikai pártokba vetett bizalmát, most mégis az urnákhoz akarnak járulni, hogy megváltoztathassák Szlovákiát. Az ellenzéki politikus határozott meggyőződése, hogy ezeken a választásokon azoké lesz a döntő szó, akik eddig nem jártak szavazni. Hozzátette: a miniszterelnöki posztot a jövőbeni kormánykoalíció legerősebb pártja vagy mozgalma élén álló politikusnak kellene betöltenie.

Eduard Heger, az OĽaNO frakcióelnöke kijelentette: készek „vállalni a felelősséget”, ha sikerrel járnak a választásokon. A tárcák elosztását illetően nem akart találgatásokba bocsátkozni. Matovič szerinte felelősségteljes kormányfő lenne.

Utóbbi nem tagadta ilyen irányú ambícióit.

„Minden pártelnöknek van ilyen ambíciója, ha valóban előre akarja mozdítani Szlovákiát, és olyan hellyé akarja tenni, ahol jó élni”

– mondta a TASR hírügynökségnek.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. A választások összköltsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Az önálló Szlovák Köztársaság történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Összesen több mint négymillió választópolgár jogosult a szavazásra.

TASR